Galerii: Silicon Valley Tallinnas

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeva õhtul toimus Arengufondis kõrgetasemeline idufirmadele suunatud üritus «Surfing and Launching in Silicon Valley», kus paneeldiskussioonis arutati põhjuseid, miks start-upid Räniorgu kolivad ning anti vihjeid selle kohta, kuidas kohapeal ülitihedas konkurentsis ellu jääda ning edu saavutada.

Eesti päritolu riskikapitalisti, riskikapitalifirma Draper Fisher Jurvetson partneri Steve Jurvetsoni sõnul on väga oluline oma aja õige jagamine ning vähem oluliste tegevuste delegeerimine.

«Näiteks Elon Musk peab ennast jagama SpaceXi ja Tesla Motorsi vahel ning mõlemad ettevõtted ootavad temalt maksimaalset panust. Tavapärasest poole väiksem ajaressurss on tegelikult kasulik, kuna see aitab oma tegevusi prioriseerida ning mõista, millele on mõtet oma aega pühendada ja millele mitte,» selgitas ta.

Riskikapitalifirma Andreessen Horowitz resideeruv ettevõtja ning idufirma Teleport asutaja Sten Tamkivi rõhutas ettevõtjatele paindliku mõtteviisi olulisust. «Silicon Valleysse minekut nähakse tihti määrava, otsustava sammuna. Tegelikult peaks see olema lihtsalt üks osa teekonnast.»

Paneeldiskussioonis kirjeldas oma kogemust USAsse laienemisel ka Eesti ühe edukaima idufirma Fortumo asutaja Rain Rannu, kes rõhutas, et kõige olulisem on tegeleda sellega, mis ettevõtjale endale tõeliselt meeldib.

«Ehita neid asju, mis endale huvi pakuvad ning mille kohta on sul olemas teadmised ja oskused, siis laheneb suur osa muid probleeme peaaegu iseenesest.»

Silicon Valleys tegutseva idufirma PlanetOS (endise nimega Marinexplore) asutaja Rainer Sternfeld leidis, et väga paljud ettevõtjad töötavad liiga palju ning põlevad läbi, mistõttu on oluline leida enda jaoks sobiv tasakaal, et siduda omavahel töö, pere ja hobid.

«Rutiin ei ole alati negatiivne nähtus, tihti aitab see ilma ennast liialt kulutamata kiiremini eesmärkideni jõuda.»

Lisaks Silicon Valley teemadele lahati küsimuste ja vastuste voorus haridus- ja meditsiinisektori tohutut potentsiaali ning viise, kuidas idufirmad saaksid anda oma panuse nende arendamisesse.

Paneeldiskussiooni auditooriumi moodustasid peamiselt tehnoloogiasektoris toimetavad Eesti idufirmad, kellest mõned on juba väliskontori loonud, mõnel aga seisab üle piiri laienemine alles ees. Kohal olid ka EASi, Arengufondi, SmartCapi, samuti Põhjamaade ettevõtjaid Räniorus koondava Silicon Vikingsi esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles