Itaalia pühendus eesistujana Euroopa eelarvereeglite leevendamisele

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia vasaktsentristlik peaminister Matteo Renzi.
Itaalia vasaktsentristlik peaminister Matteo Renzi. Foto: LaPresse/Fabio Cimaglia/LaPresse

Itaalia vasaktsentristlik peaminister Matteo Renzi (39) kavatseb kasutada Itaalia vastalanud Euroopa Liidu eesistumist platvormina leidmaks leevendust oma kodumaa võlaikkes majandusele.

Eile, Itaalia eesistumise teisel päeval, ütles Renzi, et bloki eelarvereeglite puhul tuleb vähendada rõhuasetust võlale ja puudujääkidele ning teha rohkem majanduste stimuleerimiseks.

«Me soovime, et kasvust saaks käesolevaga fundamentaalne element Euroopa poliitikas,» vahendab Wall Street Journal Renzi poolt europarlamendi ees lausutud sõnu.

Renzit piirasid kõne ajal piltnike parved ning europarlament tasus talle esinemise eest kestvate ovatsioonidega, tõustes selleks puhuks püsti.

Itaalia vaarub ränkraske riigivõla koorma all, mis moodustab sisemajanduse kogutoodangust (SKT) koguni 130 protsenti. Nn arenenud maailmas on Itaalia selle tulemusega Jaapani ja Kreeka järel kolmandal kohal.

Itaalia puhul on «väga reaalne oht, et võlg kasvab halastamatult ning sunnib [valitsusele] peale mingit liiki maksekatkestused,» ütles makromajanduslike uuringutega tegeleva Capital Economicsi analüütik James Howat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles