Petturist fondihaldur sooritas enesetapu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käerauad.
Käerauad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riskifondifirma K1 Groupiga seotud 300 miljoni euro suuruses Ponzi skeemis süüdistatud kahtlusalune sooritas Saksamaa prokuratuuri kinnitusel enesetapu.

Fondide K1 Global ja K1 Invest haldur Dieter Frerichs tappis end tulirelvaga laupäeval ühel Hispaania plaažil.

Hispaania politsei oli saanud korralduse mehe arreteerimiseks, kuna Madridi kohtu otsusega kuulus Frerichs Saksamaale väljaandmisele.

72-aastane Frerichs oli neljas kahtlusalune petuskeemis, mille väidetavalt algatas iseõppinud riskifondihaldur  Helmut Kiener, kes alates möödunud aasta oktoobrist Saksamaal Würzburgi eeluurimisvanglas istub.

Kiener oli endine reklaamiagent, kel õnnestus tõusvat turgu ja investorite usaldust – seaduslikult või ebaseaduslikult – ära kasutada seni, kuni üleilmne finantskriis ta maa peale tagasi tõi.

Prokuröride sõnutsi elas Kiener priiskavat ja ülevoolavat elu, omades muuhulgas eralennukit ja kinnisvara Floridas. Selleks kasutas ta raha, mille lubas paigutada fondidesse,  mis omakorda investeerisid riskifondidesse.

Hispaania politsei arreteeris Frerichsi Saksa uurimisorganite palvel esmakordselt aprilli keskel. Mees vabastati tingimisi seniks, kuni kohtunikud arutasid tema väljaandmise palvet Saksa võimude poolt.

Prokuröride pressiesindaja ütles eile, et fondide K1 Global ja K1 Invest kaudu «tüssati tuhandeid erainvestoreid ja mitmeid suurpanku kokku enam kui 300 miljoni euro ulatuses».

Detsembris esitatud tsiviilhagis teatas JPMorgan, et neile ollakse võlgu üle 82 miljoni euro. BNP Paribas väitis, et on kaotanud vähemalt 70 miljonit eurot.

Võimuesindajad oletavad, et miljoneid võib olla kaotanud ka Barclays, kes aitas Kieneril koguda kokku 114 miljonit dollarit.

Briti Neitsisaartel registreeritud fondid K1 Global ja K1 Invest andsid likvideerimisavalduse sisse möödunud aasta lõpus.

Likvideerimismenetluse eest vastutav raamatupidamisfirma Grant Thornton ütles, et selleks hetkeks oli viimatinimetatud fond juba sama hästi kui väärtusetu.

Kiener, kes viimati töötas K1 Groupi nõunikuna, väitis end möödunud sügisel süütu olevat.

Tema Müncheni advokaadifirma Lutz Libbertz toimetuse telefonikõnele ega meilidele vastanud pole.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles