Päevakommentaar: kas Järvevana aktsionärid saavad nüüd raha kätte?

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Oja.
Tõnis Oja. Foto: Liis Treimann

Nüüd kus Riigikohus on maadevahetuse asjus oma lõpliku otsuse teinud, teiste hulgas Toomas Annuse ning börsil noteeritud AS Järvevana lõplikult süüdi mõistnud, tekib paratamatult küsimus, mis saab Järvevanast edasi.

«Kuna nii Merko Ehitus kui ka Järvevana on börsiettevõtted, ei saa selliseid teemasid meedias kommenteerida, otsuse korral informeeritakse börsisüsteemi kaudu,» vastas Merko/Järvevana Postimehe küsimusele.

Mäletatavasti jagunes Merko Ehitus 2008. aastal kaheks – ühte jäi ettevõtte majandustegevus ning teise, millest hiljem sai AS Järvevana, tõsteti kogu maadevahetuse kohtusaagaga seotud tegevuse ning võimaliku maksimaalse trahviraha, milleks oli 300 miljonit krooni (19,2 miljonit eurot) ehk 1,08 eurot aktsia kohta. Järvevanast sai ilmselt maailma ainus börsil noteeritud kohtutoimik.

Nüüdseks on kohtusaaga lõppenud ning Järvevana trahv ulatus murdosani maksimaalsest – 798 000 eurot.

Tundub, et edaspidiseks stsenaariumiks on kaks võimalust. Esimese ja loogilisema võimalusena makstakse Järvevana aktsionäridele raha tagasi. Esimese kvartali lõpu seisuga oli Järvevana varade maht 15,89 miljonit eurot ehk 90 senti aktsia kohta.  Praegu kaubeldakse väärtpaberiga 77 senti aktsia.

Teiseks võimaluseks on ka Järvevana taasülevõtmine Merko Ehituse poolt aktsiavahetuse teel.

Kui Järvevana (ehk Toomas Annus) otsustab ettevõtte likvideerida ning kogu vara aktsionäridele laiali jagada, peaks Annus ise aktsiate eest saama umbes seitse miljonit eurot. Pole paha, nagu ütles kunagi üks teine maadevahetuse protsessis süüdimõistetu - Villu Reiljan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles