Kulla hinna langus viis Eesti suurima kullamüüja kahjumisse

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Tamming
Alar Tamming Foto: Toomas Huik

Nüüdseks juba peaaegu kaks aastat kestnud kulla hinna langus on mõjutanud Põhja-Euroopa juhtivat kullamüüjat AS Tavidit, kes sai eelmisel aastal oma ajaloo esimese kahjumi.

Tavidi omanik Alar Tamming selgitas, et Tavid hoiab oma varadest suure osa ehk ligi 400 kilo füüsilises kullas. Aasta bilansis võetakse kuld arvele 31. detsembri hinnaga ja kuna möödunud aastal langes kulla hind üle 30 protsendi, vähenes kulla raamatupidamislik väärtus ja ettevõte sai kahjumi.

«Tõe huvides peab mainima, et varasemate aastate suurte kasumite puhul moodustas suure osa sellest kulla kallimaks hindamine, mis samuti ei peegeldanud reaalset olukorda,» nentis Tamming. «Õige pildi saamiseks tuleks vaadata viimast kahte aastat koos, sest ühel aastal hinnati kuld üles, teisel alla,» lisas ta, kinnitades, et reaalsuses on Tavidil endiselt 400 kilo kulda.

Tavidi eelmise aasta kahjum oli 1,8 miljonit eurot võrrelduna 4,88 miljoni suuruse kasumiga 2012. aastal. Kontserni käive kahanes üheksa protsenti, 136,8 miljoni euroni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles