Turistid viivad alkoholi viimast päeva piiranguteta Soome

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Alates homsest peavad turistid Soomes tõestama, et kasutavad Eestist kaasa ostetud alkoholi vaid isiklikuks otstarbeks – see on pannud soomlased veelgi rohkem soodsat Eesti alkoholi ostma.

Tallinna sadama D-terminali kõrval asuva SuPerAlko kaupluse juhataja Imre Poll ütles, et tegelikult on selline reegel kogu aeg kehtinud. «See on kogu aeg tolli siseinfo olnud,» sõnas Poll, «nüüd on see lihtsalt ajakirjanduses välja karjutud.»

Alates homsest võib maksuvabalt viia Soome 110 liitrit õlut, 90 liitrit veini ja kümme liitrit muid alkohoolseid jooke. Sellest suuremate koguste puhul tuleb tõestada, et alkohol on ostetud isiklikuks otstarbeks, näiteks pereliikmetele, kingituseks või pidudeks. Inimesed, kes ei suuda seda tõestada, peavad maksma tollimaksu.

Soome uudisteväljaanne Yle kirjutas, et eesoleva muudatuse tõttu viivad soomlased viimastel nädalatel Eestist tavalisest rohkem alkoholi kaasa.

Soome turistid Aira ja Osmo tõstsid sadama kõrval SuPerAlko poe ees autosse 35 kasti alkoholi. Abielupaar ütles, et nad ostavad nii suures koguses alkoholi sellepärast, et tähistavad järgmisel kuul mõlemad oma 60. sünnipäeva. Lisaks lugesid nad muudatusest, mis hakkab homme alkoholi transpordile kehtima, seega on nende sõnul praegu õige aeg joogid ära osta.

Aira ja Osmo ütlesid, et nad on käinud varemgi Eestist alkoholi ostmas – selleks külastavad nad Eestit umbes korra aastas. Paar ütles, et peale alkoholitranspordi muudatust võivad nad hakata Eestit vähem külastama.

Saginat oli alkoholipoes ja selle ümbruses palju. Joogikaste tõstis koos sõbraga autosse ka soomlane Timo. Ta ütles, et käib sõpradega suvel purjetamas ja ostab seepärast kord aastas Eestist mitu kasti alkoholi.

Timo rääkis, et ta on muudatuse kohta lugenud ning see on soomlaste jaoks palju segadust tekitanud, kuna pole selgelt aru saada, mis on täpne kogus, kui palju võib alkoholi riiki viia. «Soome lehed kirjutasid, et võib-olla tuleb seda tõestada peale kasutamist – kuidas?!» jäi Timole arusaamatuks ka alkoholi isiklikuks otstarbeks kasutamise tõestamine. «See on rumal regulatsioon, sest keegi ei saa seda täpselt kontrollida,» sõnas Timo.

Soomlastel Satul ja Timol oli ostukäru õllekaste täis laetud, millele lisaks kandsid käes kaht kilekotti pudelitega. Paar ütles, et pole varem Eestist nii suures koguses alkoholi ostnud. Ka nemad lugesid transpordipiirangust ja tulid seekord Eestisse autoga, millega said kaasa viia suurema koguse jooke.

Imre Poll ütles, et poes pole märgata, et turistid ostaksid varasemast rohkem alkoholi – seesugused alkoholikogused on tavapärased. «Meil käib elu tavalises taktis. Täiesti eelmise aasta juunikuu tasemel,» lausus Poll.

Tallinna sadama turundus- ja kommunikatsiooniosakonna juhataja Sirle Arro ütles, et võrreldes eelmise aasta juunikuuga on kasvanud Tallinn-Helsingi liinil reisijate arv 8,5 protsenti. Maikuus oli reisijate arv võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 3,4 protsenti suurem.

Arro ütles, et täpsemaid põhjuseid teadmata ei saa otseselt järeldada, et reisijate arvu kasv tuleb alkoholi maksustamise muutusest, sest juunikuus toimusid ka mitmed suursündmused, mis võisid tekitada suuremat huvi Eestisse reisimise järgi, näiteks mootorratturite kokkutulek lauluväljakul ja Andrea Bocelli kontsert. Arro tõdes, et mõningane mõju alkoholil ilmselt siiski on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles