Eesti Energia: jõudsime Jordaanias kokkuleppeni loodetud ajaga

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jordaania põlevkivimaardla.
Jordaania põlevkivimaardla. Foto: Eesti Energia

Eesti Energia energiamüügi kommunikatsioonijuhi Helena Haini sõnul jõuti Jordaania valitsusega elektrijaama ehitamise kokkuleppeni loodetud aja jooksul ning elekter võib uuest jaamast jordaanlasteni jõuda juba nelja aasta pärast.

«Jordaania elektriprojekti arendustöödega alustati 2008. aastal ning umbes kümneaastase töö tulemusel võib esimene elekter uuest jaamast jordaanlasteni jõuda aastal 2018. Viimane vahefiniš oli möödunud aastavahetusel, kui sõlmiti lepingud elektrijaama rahastajate ja ehitajaga ning seati eesmärgiks järgmise poolaasta jooksul jõuda kokkuleppeni Jordaania valitsusega. Poole aastaga sai see ka tehtud,» kommenteeris Hain eile saavutatud kokkulepet, mille järgi ehitavad Eesti Energia, Malaisia YTL Power International ja Jordaania Near East Investments Jordaaniasse 470-megavatise võimsusega jaama.

«Jordaania elektritootmine on väga sõltuv teistest riikidest, sest nad impordivad tootmiseks vajalikke energiakandjaid. Energiasõltumatuse suurendamiseks on kohaliku kütuse kasutusele võtmine Jordaaniale strateegilise tähtsusega. Seetõttu on Eesti Energia arendatavat põlevkiviprojekti Jordaanias saatnud tugev avalik toetus ning jordaanlased on olnud väga motiveeritud elektri ostu-müügi tingimustes kokkuleppele jõudmisest,» selgitas kommunikatsioonijuht.

Jordaania impordib 96 protsenti energiavajadusest ja maksab selle eest 2,8 miljardit dollarit aastas, mis on 21 protsenti sisemajanduse koguproduktist. 2020. aastaks plaanib riik suurendada omatoodetud energia osakaalu 60 protsendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles