7 viisi, kuidas sobituda Silicon Valleysse

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carlos Bueno.
Carlos Bueno. Foto: Facebook

Silicon Valley peletab oma kultuuriga eemale töösoovijaid, kes ei jaga IT-ettevõtete juhtide huvisid ega käitu nendega sarnaselt, kirjutab Business Insider.

Facebooki endine insener ja programmeerija Carlos Bueno kirjutas, et Silicon Valleys kehtib pseudoteaduslik müüt, millega sisendatakse põhimõtet, et tähelepanu väärivad vaid inimesed, kes näevad välja ja käituvad nagu juhid Silicon Valleys.

Bueno viitab juhtumile, kus tööle kandideerija valmistas pettumuse sellega, et läks vestlusele ülikonnas. Kuna ta oli üleriietatud, kukkus ta läbi «välja õlut jooma mineku» testi.

Bueno viitab ka Paypali ja Slide’i loojale Max Levchinile, kes ütles, et kandidaadile ei pakutud tööd sellepärast, et talle meeldis ajaviiteks korvpalli mängida. Kuna korvpall polnud Levchini töökaaslaste lemmik ajaviide, polnud kandidaat atraktiivne, olgugi, et ta läbis kõik ametitestid. Vaid lause «Ma mängin korvpalli» võttis mehelt töö, ütles Levchin.

Et saada hakkama Silicon Valley ole-meie-moodi-või-me-ei-taha-sind kultuuriga, tegi Bueno nimekirja seitsmest reeglist, mida järgida.

1. Ela Valleys. Kui sa ei ela, siis koli. Teerajajad, kes ühendavad globaalset inimperet ning kaotavad aja ja ruumi piiranguid, ei võta sind tõsiselt, kui sa ei söö hommikust samas restoranis, kus nemad.

2. Me eeldame sinuga suhtlemist orgaaniliselt ehk meie ajagraafiku järgi. Ole oma aja suhtes paindlik. Kõige parem on käituda nii, nagu sul poleks midagi paremat teha, kui oodata terve päev, et me kutsume su kohvile või rulatama.

3. Ära üleriietu, aga ära alariietu. Sa peaksid võimalikult täpselt matkima meie sotsiaalmajanduslikku taset ja huvisid. Pea meeles vaest korvpallisõpra, kes tööd ei saanud. Aga ei mingit survet, võta vabalt.

4. Et end hallist massist eristada, ürita meid üllatada viisil, millel pole mingit pistmist su töösooritusega. Võiksid austusavalduseks tuua näiteks veidraid luksussööke.

5. Me ootame, et sa loeksid kõike, millest me blogime, ja kasutaksid seda vestlustes. See näitab pühendumust.

6. Me ei taha sinuga päriselt rääkida. Sa peaksid üles otsima kellegi teise meie tutvusringkonnast ja teda veenma, et ta meile sinust positiivselt räägiks. See on suurepärane ajaraiskamisviis, sest need inimesed tahavad omakorda, et keegi kõigepealt neile sinust positiivselt räägiks, enne kui nad sinuga vestlevad, ja nii edasi.

7. Me oleme objektiivsed meritokraatlikud tüübid ja me lükkame agressiivselt tagasi kõik väited, et me pole. Me kindlasti ei jäta sind eemale, kui sa ei täida punkte 1-6, ausalt ka. Aga need aitavad. Väga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles