Jurist: seadus isiklikuks kasutamiseks omandatud autode arvu ei piira

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autoturg.
Autoturg. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Advokaadibüroo Glimstedt jurist Margus Jõemaa leiab, et maksu- ja tolliameti püüe defineerida ettevõtlust isiku poolt aasta jooksul registreeritud sõidukite arvu järgi on ebaproportsionaalne abinõu.

«Kasutatud autode turu korrastamine on igati tänuväärne tegevus: tarbijad ei lange enam nii kergelt libekeelsete müügimeeste võrku, maksupetturid võetakse liistule ja teedelt kaovad ohtlikult taastatud, ainult väliselt üleskõpitsetud sõidukid. Seejuures on autoomanikud hirmunud, teadmata, millisel juhul nad saavad oma autot ohutult müüa ja millisel juhul mitte,» kommenteeris Jõemaa.

Tema sõnul on siiski oluline märkida, et eraisikul, kes müüb enda kasutuses olnud sõiduki, ning eraisikul, kes ostab ja müüb kasutatud sõidukeid regulaarselt, on oluline vahe.

«Erinevalt kohtleb selliseid isikuid ka maksuseadus - esimesel juhul jääb tehing üldse maksustamata, teisel juhul tuleb tasuda nii tulu- kui sotsiaalmaks ja tegemist on majandustegevusega tulu saamise eesmärgil.»

«Kahjuks tuleb nentida, et ülla eesmärgi teenistusse on võetud ebaproportsionaalne abinõu ning ettevõtlust püütakse defineerida isiku poolt aasta jooksul registreeritud sõidukite arvu järgi - rohkem kui 5 sõidukit ülevaatusele esitanud isik on automaatselt maksu- ja tolliameti huviorbiidis,» kritiseeris jurist ameti tegevust.

Jõemaa leiab, et ehkki algselt oli ilmselt tegemist maksu- ja tolliameti töövõttega kontrollobjektide valikul, on tarbijate seas levinud arusaam, et see seab ettevõtlusele numbrilise piirmäära.

«Väärib ülekordamist, et tulumaksuseadus sellist arvulist reeglit ei sisalda ning ettevõtluse mõiste sisustamisel lähtutakse endiselt iga juhtumi üksikasjadest, näiteks kas auto müügi eesmärgil, kuidas autot kasutati ning millistel asjaoludel toimus müük, selgitas jurist.

«Seni, kuni on võimalik ära tõestada, et auto omandati isikliku kasutamise eesmärgil ning müügi näol on tegemist juhusliku tehinguga, saab maksumaksja toetuda tulumaksuseaduse paragrahvi maksuvabastusele: tulumaksuga ei maksustata tulu isiklikus tarbimises oleva vallasasja võõrandamisest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles