Venemaa juhtimisel tõotab kujuneda suur ühisturg

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armeenia, Valgevene, Kasahstani, Venemaa, Tadžikistani ja Kõrgõzstani juhid arutasid täna Astanas majandusküsimusi.
Armeenia, Valgevene, Kasahstani, Venemaa, Tadžikistani ja Kõrgõzstani juhid arutasid täna Astanas majandusküsimusi. Foto: SCANPIX

Homme jõustub Venemaa, Valgevene ja Kasahstani tolliliit, mis kava kohaselt viib ühise majandusruumini ning ühisrahani. Sellega liitumist kaaluvad ka Kõrgõzstan ja Tadžikistan.


Venemaa, Valgevene ja Kasahstani juhid allkirjastasid ühise tollieeskirja täna Astanas, vahendasid Bloomberg ja BBC.

Tolliliit oleks pidanud jõustuma 1. juulil, kuid Minsk keeldus vahepeal dokumente allkirjastamast enne, kui Venemaa ei nõustu kaotama nafta ja naftatoodete eksporditollimakse Valgevenele ja Kasastanile. Lõpuks Minsk siiski allkirjastas dokumendid, ehkki vaidlus eksporditollide üle on lahendamata.

Venemaa asepeaminister Igor Šuvalov ütles, et eksporditollid tolliliidu partnerite vahel kaovad alles siis, kui 2012. aastal moodustub nende ühine majandusruum. Venemaa president Dmitri Medvedev avaldas veendumust, et kõik kokkulepped ühise majandusruumi loomiseks saavutatakse.

Kui Venemaal, Valgevenel ja Kasahstanil õnnestub luua ühisturg, siis järgmine loogiline samm oleks ühine valuuta, ütles Šuvalov märtsis.

Kõrgõzstani ja Tadžikistani presidendid ütlesid, et nende riigid kaaluvad tolliliiduga ühinemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles