Õlletootjad: viina soosiv alkoholipoliitika ei ole põhjendatud

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol.
Alkohol. Foto: Peeter Langovits

Eesti suuremad õlletootjad A. Le Coq ja Saku Õlletehas avaldavad hämmeldust Sotsiaaldemokraatide poolt alkoholiaktsiisi eelnõusse tehtud muudatusettepaneku suhtes.

«Meile jääb arusaamatuks, millest Sotsiaaldemokraatlik erakond enda alkoholipoliitika ettepanekus lähtub. Meile teadaolevalt ei näe ükski riiklik poliitikakava nagu Alkoholipoliitika Roheline Raamat ega ka tänase valitsuskoalitsiooni lepe ette sedavõrd radikaalset ja euroopalike arusaamadega selgelt vastuolus poliitikamuudatust. Pöördelisi muudatusi alkoholipoliitikas ei näinud ette ka aktsiisieelnõud põhjalikult vaaginud Vabariigi Valitsus “ kommenteeris Saku Õlletehase juht Margus Kastein.

«Euroopa Liidu riikidest moodustab kange alkoholi tarbimine alkoholi kogutarbimisest suurima osa. Kangeid alkohoolseid jooke maksustatakse Euroopa Liidu riikides keskeltläbi 3,15 korda kallimalt kui õlut, kusjuures see vahe on igal aastal suurenenud. Eestis on vahe Euroopa Liidu keskmisest juba praegu oluliselt väiksem ehk 2,6 korda. Euroopa Liidu 28-st riigist 21-s on õlle ja kange alkoholi aktsiiside vahe suurem kui kaks korda, » kommenteeris A.Le Coqi juht Tarmo Noop.

Õlletootjad rõhutavad, et juba täna on kaupluses on kõige odavam alkoholi kraad viinal ehk ka ilma poliitikute abita on purju joomiseks kõige soodsam viina osta. Seega, kui tegelikult ka soovitakse alkoholi kättesaadavust hinnaga mõjutada, siis tuleks tõsta viina hinda, mitte õlle oma.

Õlletootjad on seisukohal, et radikaalsete alkoholipoliitika muudatuste vastuvõtmine ilma arusaadava mõjude analüüsiga ei ole õigusriigile kohane.

«Seadusandja peab alkoholipoliitika otsuste langetamisel  arvestama ennekõike rahvatervise aspekte, samuti ka eelarvepoliitilisi ja piirikaubandusega seotud tegureid. Antud juhul ei ole analüüsitud neist ühtegi, sest mitte ükski aspekt ei kõneleks sellise ettepaneku kasuks,» rõhutavad ühisavalduses õlletootjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles