Saku õlletehas: õlleaktsiisi kiirem tõus on vastuolus terve mõistusega

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saku Õlletehase juht Margus Kastein.
Saku Õlletehase juht Margus Kastein. Foto: Andres Haabu

Eile otsustas Riigikogu rahanduskomisjon tõsta plaanitust kiiremini õlleaktsiisi, mis võib õlletootjate hinnangul kahjustada Eesti majandust ja suurendada eestlaste alkoholilembust.

Saku õlletehase tegevjuht Margus Kastein ütles, et õlle kiiremale aktsiisitõusule võrreldes viinaga on õlletootjad väga vastu. «See on vastuolus kõikide praktikatega ja terve mõistusega,» lausus ta.

Kastein ütles, et õlleaktsiisi tõstmine viinaaktsiisist kiiremini võib lahja alkoholi tarbijaid panna rohkem viina ostma, seega võib suureneda Eesti kange alkoholi tarbimine. Ta rõhutas, et kui võrrelda ühe alkoholikraadi hinda, on viin juba praegu kõige odavam alkohoolne jook Eestis.

Kastein ütles, et teiseks ohuks on see, et eestlased hakkavad käima välismaalt alkoholi ostmas. Ta selgitas, et Eestil on praegu küllaltki suur piirikaubandus Soomega – soomlased käivad Eestist alkoholi ostmas. Aktsiisipoliitika kujundamisel tuleb aga silmas pidada, et eestlased ei hakkaks käima Lätist õlut ostmas, sest juba praegu on Eesti ja Läti aktsiisivahe väga suur ja õlu on Lätis olenevalt tootest 15-30 senti odavam, sõnas Kastein. «See oleks väga suur löök majandusele, kauplustele, tootjatele,» tõdes ta.

Kastein rääkis, et Euroopa Liidus on õlleaktsiis tavaliselt viinaaktsiisist kolm korda väiksem. Kui vahe on olnud väiksem nagu Eestis (2,6 korda), siis on olnud trend seda vahet suurendada, mitte vähendada, ütles õlletehase juht. «See, et sotsid astuvad samme, mis ilmselgelt soodustavad kange alkoholi tarbimist, on täiesti ennekuulmatu samm ja meid kui õlletootjaid väga nõutuks tegev,» lausus Kastein.

«Mõõdukas viieprotsendiline aktsiisitõus, nii nagu eelmine valitsuskoalitsioon kokku leppis ja millega me seni elasime, on loomulik ja loogiline,» sõnas Kastein. Muudetud seaduse järgi tõuseb aga õlleaktsiis järgmisel aastal 20 ja edaspidi 15 protsenti.

Kasteina hinnangul mõjub seadusemuudatus õlletootjatele pärssivalt, sest kui võrrelda Eesti õlleaktsiisi suhet keskmise palgaga, siis Eesti asub selles osas juba praegu Euroopas kolmandal kohal. Kui aktsiisi veelgi suurendada, siis ei jõua Kasteina sõnul tarbijate ostujõud järele ja nad ei saa enam õlut osta «Me näeme seega ärile tõsiseid riske,» tõdes ta.

Saku õlletehase juht ütles, et ilmselt peavad nad oma tegevusi hakkama ümber hindama. «Sellises mahus aktsiisitõus on nii värske teema, et meil on praegu tõsised arutelud – ilmselt peame kulusid vähendama, otsima juurde eksporditurge või tootma rohkem teisi tooteid, näiteks mittealkohoolseid jooke,» sõnas Kastein ning täpsustas, et juba praegu läheb üle poole nende toodangust välismaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles