MTA pidas kinni toiduõliäriga seotud maksupettuses kahtlustatavad

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toiduõli.
Toiduõli. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna töötajad tõkestasid maikuus arvatava suureulatusliku käibemaksukelmuse toiduõli hulgikaubanduses, esialgseil andmeil on jäänud riigile maksudena laekumata üle 900 000 euro.

Maksu- ja tolliameti uurijad koos politsei- ja piirivalveameti kiirreageerijatega pidasid mais kuriteos kahtlustatavana kinni 13 inimest ning kuulasid üle veel kaks kahtlustatavat. Harju maakohus võttis prokuröri taotlusel vahi alla kaks arvatavat kuritegeliku ühenduse liiget, kuritegelikku ühendusse kuulus kahtlustuse kohaselt vähemalt 17 inimest. 

Kahtlustuse järgi kasutas hulgimüüja perioodil aprill 2013 kuni aprill 2014 käibemaksu tagastusnõuete suurendamiseks kuritegeliku ühenduse kontrolli all olevaid vari- ja puhverettevõtteid, mida oli Eestis ja teistes EL-i riikides registreeritud vähemalt 22. Kauba ühendusesisesel soetamisel rakendati varifirmasid, mille nimel müüdi kaup edasi puhverettevõtetele ning jäeti müügist tekkinud käibemaksukohustus täitmata. Kaup müüdi puhverettevõtete nimel edasi hulgimüüjale, mis omandas esitatud arvete alusel sisendkäibemaksu mahaarvamise õiguse ning suurendas sellega oma tagastusnõudeid.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna juhataja Rain Kuusi sõnul on taoline varifirmade kasutamine maksukohustuse vältimisel või tagastusnõuete suurendamisel levinud skeem ning üha enam on kuritegelikud grupid hakanud kasutama teistes EL-i liikmesriikides registreeritud ettevõtteid. «Maksu- ja tolliamet hoiab sellistel skeemidel kõrgendatud tähelepanu, et selline käibemaksupettuste eesmärgil vari- ja puhverfirmade kasutamine ei annaks konkurentsieelist ebaausatele.»

Üheaegselt teostatud läbiotsimistel 15 kahtlustatava tegevus- ja elukohtades leiti ja võeti muu hulgas ära üle 130 000 euro sularaha. Sama kriminaalasja raames teostati läbiotsimine ka Lätis ja kuulati üle üks kuriteos kahtlustatav. Kriminaalasjas on esitatud kahtlustus kokku 21-le inimesele ja ühele ettevõttele.

«Kuna maksukuritegusid pannakse järjest sagedamini toime üle riigipiiride, siis on nende uurimisel varasemast suurem roll rahvusvahelisel õigusabil. Ka selle juhtumi puhul tehakse aktiivselt koostööd teiste Euroopa Liidu riikide, eriti Läti õiguskaitseasutustega,» ütles Põhja ringkonnaprokurör Stella Veber.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi maksu- ja tolliameti uurimisosakond ja juhib Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles