Air Baltic planeerib lennukite hiigelostu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Air Balticu praegustest Fokkeritest.
Üks Air Balticu praegustest Fokkeritest. Foto: Toomas Huik

Läti lennufirmal Air Baltic on plaanis mõne aastaga oma lennukiparki investeerida 1,5 miljardit dollarit ja vanemad lennukid osaliselt uute raudlindude vastu välja vahetada.

Air Balticu ettevõttesuhete asepresidendi Jānis Vanagsi sõnul ei ole täpseid otsuseid veel tehtud. «Praegu valime kahe lennuki vahel. Esimene neist Airbus 320 ja teine variant on uue põlvkonna Boeing 737,» ütles ta.

Vanags rääkis E24-le, et otsuse loodab firma teha selle aasta sees: «Meie lennukipargi moderniseerimine jõuab lõpule 2013. aastal. Ostuotsuse teeme selle aasta lõpuks.»

Kuna tegu on suure tehinguga, ei ole Vanagsi sõnul mõistlik kiirustada. «Otsustamisega läheb muidugi aega, sest peame hindama ja kaaluma põhjalikult mõlemat variant. See ei ole päris autoostmine,» lausus ta. «Tegelikult on see investeering ju suurem kui IMFi laen Lätile. Lätile laenatakse teatavasti 1,2 miljardit dollarit ja meie investeering on sellest 300 miljonit rohkem.»

Vanagsi sõnul on Air Balticu üks eesmärke suurendada sihtkohtade arvu, kuid ettevõte rõhub ka lendude tiheduse suurendamisele. «Loodame selle kaudu suurendada oma sihtpunktide arvu saja kanti,» ütles ta ja lisas, et nad peavad oluliseks ka lendude tiheduse suurendamist.

«Me ei vaheta päris kõiki välja, 2013. aastaks peaks olema 30 lennuki ringis,» kommenteerib Vanags.

Ostule lisab kaalu, et juunikuisel kohtumisel tuletas USA riigisekretär Hillary Clinton Läti peaministrile Valdis Dombrovskisele meelde, et Boeing on USA lennukitootja ja avaldas lootust, et Air Baltic kaalub tõsiselt jänkide firma pakkumist.

Estonian Airi avalike suhete direktori Ilona Eskelineni sõnul jätkuvad endiselt ka nende ettevõtte läbirääkimised lennukite ostuks. «Eesmärgiks on saada ettevõttele võimalikult head tingimused. Praegu on meil lennuplaani teenindamiseks vajalik lennukipark olemas,» rääkis ta.

Uute lennukite soetamise eesmärgid on sarnased lõunanaabritega. «Uued lennukid toetavad muu hulgas uue äriplaani elluviimist, mis näeb ette lennugraafiku parandamist,» märkis Eskelinen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles