Mis asi see on? Google’i uus kartongist virtuaalsusmasin

Hendrik Alla
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Facebook ostis mitme miljardi dollari eest virtuaalreaalsuse prillide firma Oculus Rift. Google aga soovitab kasutajatel sarnane seade ise valmis teha.

Papp-prille esitleti kolmapäeval Google I/O arendajate konverentsil. VR elamuse saamiseks on vaja kvaliteetset kartongi (suurem pitsakarp pidi ka sobima), takjariba, kummipaela, paari magnetit ja läätsi. Viimased ongi kõige problemaatilisem komponent, sest peavad olema õige fookuskaugusega. Lisage nüüd üks Androidi telefon (OP 4.2 Jelly Bean või uuem ja NFC võimekus) ja vastav rakendus ning virtuaalsus ongi valmis.

Rakendus jagab esitatava videopildi kaheks, kumbki ühe läätse jaoks, ja teeb sellega mingit maagiat, mis vaatajale ruumilise efekti tekitab. Võib mööda Google’ Earthi ringi lennata, Youtube’i vaadata, uurida kuulsaid kunstiteoseid, sõita mööda suvise Pariisi tänavaid, vaadata animeeritud lühifilmi ja veel üht-teist. Esialgu on kasutatavaid rakendusi vähe, aga vastav tarkvara nende arendamiseks on vabalt saadaval.

Cardboardi nimelise VR-masina tegid valmis David Coz ja Damien Henry Google’i Pariisi Kultuuriinstituudis. Prototüüp valmis nn 20 protsendi projekti raames, mis luba töötajatel viiendiku tööajast kulutada neid huvitavate asjadele. Täpselt samamoodi alustati omal ajal näiteks Gmaili tegemist.

Cardboardi joonised ja rakenduse saab alla laadida siit https://developers.google.com/cardboard/.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles