Autorite ühing kaotas kohtuvaidluse Viasatiga

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viasat.
Viasat. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Eesti Riigikohus lükkas 18. juunil 2014 tagasi Eesti Autorite Ühingu (EAÜ) kaebuse, millega sooviti muuta Tallinna Ringkonnakohtus Viasat ASi kasuks tehtud kohtuotsust, teatas ettevõte.

Vaidluse põhiküsimus oli see, kas Viasat on kohustatud hankima EAÜ-lt litsentsi ja maksma talle tasu õiguse eest Eesti klientidele oma satelliidiplatvormi kaudu kanaleid edastada. Kõnealuse vaidluse puhul oli küsimus rohkem kui 500 000 euro ulatuses tasudes aastate 2008–2011 eest.

2011. aastal esitas EAÜ Viasati vastu kaebuse korraldusega sulgeda kõik nende satelliidiplatvormi telekanalid (sh ETV, ETV2, Kanal 2, TV3, TV6 ja Kanal 11) või maksta kõnealuste kanalite satelliitedastuse eest EAÜ-le autoritasu. Kohtuasja menetleti nii Harju Maakohtus kui ka Tallinna Ringkonnakohtus ning mõlemal juhul lahendati kohtuasi EAÜ kasuks. Viasat kaebas otsuse edasi Eesti Riigikohtusse, mis 29. mail 2013 kaebuse osaliselt rahuldas, kuid saatis kohtuasja uuesti läbivaatamiseks Tallinna Ringkonnakohtusse.

Oma 28. veebruari 2014 otsusega lükkas Tallinna Ringkonnakohus kaebuse tagasi ja leidis, et Viasatil puudus kohustus EAÜ-le oma platvormil kanalite edastamise eest autoritasusid maksta. Eesti Riigikohus kohtuasja edasi kaebamiseks menetlusluba andnud ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles