LAVi politseijuht süüdi pistisevõtus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jackie Selebi.
Jackie Selebi. Foto: SCANPIX.

Lõuna-Aafrika endine politseijuht Jackie Selebi mõisteti süüdi korruptsioonis, neli ja pool aastat väldanud uurimine paljastas ühtlasi rivaliteedi ja prassingud kõige kõrgemates võimukoridorides.


Kohtunik Meyer Joffe kuulutas süüdimõistva otsuse välja sel reedel Johannesburgi ülemkohtus. Endine Interpoli juht ja eelmise Lõuna-Aafrika presidendi Thabo Mbeki lähedane liitlane Selebi tagandati pistise võtmise kahtlustuste tõttu politseikomissari kohalt 2008. aasta jaanuaris.

Selebit võib oodata 15-aastane vanglakaristus, mis eeldatavasti kuulutatakse välja 14. juulil. Kohtunik leidis, et Selebi «võttis vastutasuks teenete eest süüdimõistetud narkokaubitsejalt Glenn Agliottilt ja veel kahelt ärimehelt vastu 1,2 miljonit randi (155 000 dollarit) ning kallihinnalisi riideesemeid».

Selebi oli oma süüd eitanud ja väitnud, et tegemist on politsei eriüksuse Scorpionsi poolt tema vastu käivitatud vandenõuga. Ta ise oli valjuhäälselt avaldanud oma rahulolematust Scorpionsi koostöövormide vastu välismaiste luureagentuuridega.

Eriüksus saadeti möödunud aastal laiali. Selebi kinnitas kogu uurimisprotsessi jooksul korduvalt, et ta ei võtnud Agliottilt vastu ühtegi kingitust peale Šveitsi sõjaväenoa.Süüdistajate väitel edastas Selebi Agliottile – kes oli politsei informaator – ka salastatud informatsiooni.  

Agliotti ise astub sel aastal kohtu ette ühe kaevandusmagnaadi mõrvamise tõttu aastal 2005. Selebi, kes oli varasemalt valitsuspartei Aafrika Rahvuskongressi aktivist ning aastal 1994 ka parlamenti valituks osutus, ei omanud esimese mustanahalise mehena 2000. aastal riigi politseid juhtima asudes mingit eelnevat kogemust selles töövaldkonnas.

Mbeki mantlipärija presidendina Jacob Zuma pani tema asemele möödunud juulikuus ametisse mehe nimega Bheki Cele.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles