LNG hinnaralli hakkab taanduma

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LNG laev Energy Fontier Jaapanis.
LNG laev Energy Fontier Jaapanis. Foto: SCANPIX

Kolm aastat kestnud veeldatud gaasi (LNG) hinnaralli hakkab vaibuma, sest Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas kasvab pakkumine ning Jaapan hakkab valmistuma tuumajaamade taasavamiseks.

LNG hind saab järgmisel aastal olema madalaim alates 2012. aastast, selgub Bloombergi poolt kauplejate ja analüütikute seas viidud küsitlusest. Talv on reeglina aastaaeg, mil LNG nõudlus on tavaliselt suurim.

Aasias alustab tööd vähemalt neli uut projekti Exxon Mobil ja BG Group alustavad 2015. aastal vähemalt nelja uue projektiga, muuhulgas ka eksport USAst.

Alates Fukushima maavärinast 2011. aasta märtsis on veeldatud gaasi hind kahekordistunud, sest Jaapan hakkas suletud tuumajaamade asemel kasutama fossiilseid kütuseid. Nüüd on valmistub saareriik taasavama vähemalt kahte 48-st vahepeal suletud reaktorist.

«Tulemas on üsna palju uut pakkumist,» ütles uudisteagentuurile Singapuris asuva konsultatsioonifirma Tri-Zen energeetikakonsultant Tony Regan. «Sel talvel on mitu asja mis leevendab hinnatõusupotentsiaali. Üks neist on tuumaenergia,» lisas ta.

Analüütikute hinnangul maksab veeldatud gaas esimeses kvartalis 18 dollarit miljoni termaalühiku kohta, mis on 9 protsenti vähem kui eelmise aasta veebruaril püstitatud rekordhind 19,7 dollarit miljoni ühiku kohta. Selle aasta keskmine hind on 16,18 dollarit võrrelduna 16,51 dollariga eelmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles