Lotode ja totode reklaamimine lihtsustub

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loto
Loto Foto: Toomas Huik

Rahandusministeerium saatis kooskõlastamisringile eelnõu, millega muuhulgas lihtsustatakse lotode ja totode reklaamimist ja mis suurendab riigikassa tulusid vähemalt 1,2 miljoni euro võrra aastas.

Reklaamiseaduse muudatuste tulemusel laienevad võimalused loteriide ja totode reklaamiks, mis tõenäoliselt suurendab nende mängude käivet ja suurendab hasartmängumaksu laekumist. Sätted, mis lubavad totoreklaami teatud paikades avaldada üksnes koos sponsorteatega, võivad Eesti sportlastele ja spordiorganisatsioonidele lihtsustada sponsorrahastuse leidmist, seisab eelnõu seletuskirjas.

Käesoleval aastal on loteriide ning totode arvelt prognoositud maksulaekumist 9,5 miljonit eurot. AS-i Eesti Loto hinnangul võivad reklaamiseaduse muudatused kasvatada Eesti Loto 2015. aasta käivet kuni 3 miljoni euro võrra, mis tähendaks ühelt poolt hasartmängumaksu täiendavat laekumist summas 540 000 eurot ja teiselt poolt täiendavat kasumit summas 700 000 eurot.

«Ma usun, et me näeme käibe kasvu vähemalt 10 protsendi võrra kui mitte rohkem, aga antud hetkel sõltub kõik selle muudatuse iseloomust: sellest millal see juhtub, kas see üldse juhtub ja nii edasi,» ütles Eesti Loto juhatuse liige Heiki Kranich märtsis BNS-ile.

Sama eelnõuga võimaldatakse esitada reklaamides teavet, mis võib jätta mulje, et hasartmängu mängimine on üldistes huvides kasulik, kuna loteriikorraldaja dividendid kantakse riigieelarvesse. Ajalooliselt ongi loteriisid tihti nimetatud «vabatahtlikuks maksuks», seisab eelnõus.

Lisaks kehtestatakse alkoholi- ning finantsteenuse reklaami eeskujul uue nõudena hoiatustekst, mida hasartmängu reklaam peab sisaldama ja välistatakse enesereklaam ettevõtetel, millel ei ole Eestis hasartmängu korraldamise luba.

Muudatuse suurimaks sihtgrupiks on praegused ja potentsiaalsed toto- ning loteriimängijad, kuivõrd seoses reklaamipiirangute leevendamisega võib oodata mängijate arvu kasvu või stabiliseerumist.

2012. aasta uuringu põhjal tunnistas 2 protsenti 15-74 aastastest isikutest, et on osalenud kihlvedudes või spordiennustuses, 2010. aastal vastavalt 4 protsenti ning 2008. aastal 7 protsenti. Küsitletutest 43 protsenti tunnistas 2012. aastal, et on mänginud loteriid, 2010. aastal oli see number vastavalt 60 protsenti ja 2008. aastal 72 protsenti.

Eestis võib loteriisid korraldada riigile kuuluv Eesti Loto AS. Totokorraldusluba on Eestis kaheksal ettevõttel – Kingswin Online OÜ, Olympic Casino Eesti AS, Optiwin OÜ, AS Spordiennustus, Tonybet OÜ, AS Totalisaator, Triogames OÜ ning Unibet Estonia Ltd. Osavusmängude korraldamisega tegeleb aktiivselt Tivoli Tuur OÜ.

Eelnõu peaks jõustuma 2015. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles