Brittide kaitsekulutused kukuvad alla NATO kahe protsendi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti sõdurid Afganistani lastega
Briti sõdurid Afganistani lastega Foto: SCANPIX

Nagu näitab kõrgete sõjaväelaste tellitud uuring, langevad Suurbritannia kaitsekulutused peatselt alla NATO poolt alampiiriks seatud kahe protsendi sisemajanduse kogutoodangust (SKT).

Financial Timesi valduses olevad sõltumatu konsultatsioonifirma poolt esiletoodud arvud kõnelevad sellest, et aastal 2016 kukuvad Suurbritannia kaitsekulutused 1,9 protsendi peale SKTst.
USA kaitsejõudude juhatus on juba mõnda aega väljendanud muret Briti kaitsekärbete kiiruse ja sügavuse pärast.

Sel aastal ütles endine USA kaitseminister Robert Gates: «Võttes arvesse üsna suuri kärpeid Suurbritannia kaitsekulutustes oleme me jõudmas järeldusele, et nad on minetamas võimet olla [meile] täisväärtuslik partner nagu minevikus.»

Uuring, mis kõrvutab ministrite poolt plaanitud kulutusi ja SKT prognoose, väidab ühtlasi, et praeguste trendide jätkudes langevad Briti kaitsekulutused aastail 2024–2025 vaid 1,6 protsendi peale SKTst.
Nagu kinnitas Financial Timesile kõrge Briti kaitsejõudude esindaja, on «uuringu tulemused usaldusväärsed». Kaitseministeerium numbreid omaks ei võtnud, kuid keeldus kommenteerimast kulutusi pärast aastat 2016.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles