Aasia tööstuse kasv aeglustus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lipp.
Hiina lipp. Foto: SCANPIX

Esmakordselt viieteistkümne kuu jooksul aeglustus juunis Hiina vabrikute tootmistempo, rahulikumalt töötasid tehased ka teistes suuremates Aasia riikides.

Tootmise langus Hiinas ja laienemise aeglustumine Jaapanis, Lõuna-Koreas, Indias ja Taiwanis annab märku sellest, et pärast globaalset finantskriisi vallandunud kiire kasvu periood Aasias hakkab mööda saama.

Samas kasvas neljas Aasia riigis lisaks tööstustoodangule ka uute tehasetööliste värbamiste koguarv, mis annab alust loota, et kokku tõmbuma majandused veel ei hakka ja pigem on tegemist tagasipöördumisega normaalse kasvutempo juurde.

Kõige järsemalt muutus tootmistempo Hiinas, kus ametlik ostujuhtide indeks langes maikuise 53,9 juurest 52,1 peale. Kui indeks on üle 50, on tegemist veel kasvuga.

«Kasvu aeglustumine on vähemalt osaliselt seotud finantstingimuste karmistamisega, rasket maandumist me prognoosima ei ruttaks,» ütles HCBC analüütik Hongbin Qu.

Hiina riiklik statistikabüroo nimetas ametlikke näitajaid aga «süngeteks» ning ütles, et numbrid annavad märku valitsuse senisest rangemast majanduspoliitikast ja maailmamajanduse taastumise nõrgenemisest.

HSBC Lõuna-Korea ostujuhtide indeks langes 53,3 peale, mais oli vastav näitaja 54,6. Seega oli kasvutempo kõige nõrgem alates 2009. aasta detsembrist.

Analüütikute sõnutsi kasvab Lõuna-Korea eksporditellimuste arv aga jätkuvalt – lihtsalt senisest veidi aeglasemalt.

Barclays Capitali analüütik Waiho Leong juhtis tähelepani tõsiasjale, et võrreldes aastatagusega kasvas Lõuna-Korea eksport 32,4 protsenti ning lisas, et suurt pööret Aasia majanduskasvus veel täheldada ei saa.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles