Jalgpallisõbrad ostavad MM-i vaatamiseks tehnikat

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpallisõbrad ostavad suuremaid telereid kogu maailmas.
Jalgpallisõbrad ostavad suuremaid telereid kogu maailmas. Foto: AP / Scanpix

Paljud jalgpallihuvilised ostsid täna algava jalgpalli MM-i vaatamiseks uusi telereid, tahvelarvuteid ja suurendasid telefoni andmeside kasutusmahtusid.

Tele2 Eesti kommunikatsioonijuht Hans Saarvelt ütles, et maikuus kasvas Tele2-s tahvelarvutite müük ligi 15 protsenti ja andmeside lepingute maht veerandi võrra. Tema sõnul on põhjuseks nii jalgpalli MM kui suvi üldiselt. «Jalgpalli MM on üks selliseid sündmusi, mida inimesed vaadata tahavad ja on nõus eraldi seadme ostma, nii Eestis kui maailmas,» sõnas Saarvelt.

Tele2 ootab jalgpalli MM-i ajal mobiilse interneti kasutusmahu kasvamist kümme protsenti. Saarvelt ütles, et põhiliselt sageneb videote vaatamine. «Inimesed vaatavad live streami, hiljem väravaid Youtube’ist, aga ka lihtsalt otsivad tulemusi ja infot internetist rohkem,» selgitas Saarvelt.

Elioni jaekaubanduse ärijuht Aivar Ots rääkis, et nende esindustes on eriti kasvanud suurte, enam kui 46-tolliste telerite müük. Inimesed ostavad ka tavapärasest rohkem lisaseadmeid, näiteks kodukino, ja pulkasid, millega vaadata arvutist tasuta digilevi kanaleid. Neid kasutavad Otsa selgitusel inimesed, kes on kodusest televiisorist ja nutiTV-st eemal, näiteks suvilas, kuid kel on arvuti kaasas.

Starmani juhatuse liikme Indrek Ildi sõnul on jalgpalli MM Starmanile televisiooniteenuste pakkujana väga oluline aeg. Suurvõistluse puhul muutis Starman alates kolmapäevast enda võrgus ETV HD kanali kõigile tasuta kättesaadavaks. « Spordisõbrad hindavad kõrgresolutsiooniga ehk HD-formaadis telepildi eeliseid kõrgelt, sest teravam pilt annab spordielamusele väga palju juurde,» ütles Ild.

Lisaks tasuta HD-kanalile saavad Starmani uue põlvkonna digiboksi (STARboxi) kasutajad praegu tasuta testida digiTV mobiilset lisateenust TV Everywhere (TVE). Selle teenusega saavad huvilised vaadata nutiseadmetest 14 valitud telekanali programmi, sealhulgas jalgpalliülekandeid, rääkis Indrek Ild.

Elisa tootejuht Kertu Kriisk ütles, et sel aastal kasvasid eurovisiooni lauluvõistluse ajal interneti kasutusmahud kaks korda. Kuna samasugune muutus oli ka üle-eelmise aasta jalgpalli EM-i ajal, ollakse internetimahtude kahekordistumiseks valmis ka seekordsel spordiüritusel.

Tele2 jälgib jalgpallivõistluse ajal telefonide tugijaamade kasutusmahtusid ja on valmis suurema koormusega jaamadesse ressurssi juurde lisama, rääkis Hans Saarvelt.

EMT andmeside- ja sisuteenuste osakonna juhataja Ando Meentalo arvas, et andmesideteenuste kasutamine suureneks veelgi, kui mängud toimuksid meie aja järgi päeval ja inimesed ei oleks teleekraani taga. «Vaadates otseülekannete aegu, siis on enamik kasutajaid sel ajal pigem koduse televiisori taga või sõpruskondadena avalikes vaatamiskohtades,» ütles Meentalo.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles