EL uurib Apple'i ja Starbucksi maksusoodustusi kolmes EL-i riigis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kohvivõprade lähimaks Starbucksiks jääb esialgu kohvik Soomes Vantaa lennujaamas.
Eesti kohvivõprade lähimaks Starbucksiks jääb esialgu kohvik Soomes Vantaa lennujaamas. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon hakkas kolmapäeval uurima, kas Iirimaal, Hollandis ja Luksemburgis Apple'ile ja Starbucksile tehtud maksusoodustused on ebaseadusliku riigiabi andmine või mitte.

Praeguses olukorras, kus riikide eelarve on pingeline, on tähtis, et rahvusvahelised firmad maksaksid oma makse korralikult, ütles Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik Joaquin Almunia.

Starbucks, Amazon, Google ja Apple on sattunud eri riikides poliitikute surve alla, kuna leitakse, et nad viilivad maksude maksmisest kõrvale.

Iirimaa, Hollandi ja Luksemburgi maksuseadus võimaldab firmadel kõrgema maksudega riikides saadud kahjumi katta mujal teenitud kasumiga. Almunia ütles, et seda võib käsitada ebaseadusliku riigiabina, mis on diskrimineeriv teiste riikide suhtes.

EL-i riigiabi reeglite kohaselt ei tohi ükski riik rakendada meetmeid, mis võimaldavad osa firmadel maksta vähem makse, kui nad peaksid, rõhutas ta.

Starbucks tunnistas, et ei ole aastail 2009-2012 Suurbritannias 400 miljoni naelase käibe pealt maksnud seal riigis ettevõtte tulumaksu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles