Ligi: Eesti Pank ei ole kõiges briljantne

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigikogu liige Kadri Simson küsis täna riigikogus päringutele vastanud rahandusminister Jürgen Ligilt kommentaari Eesti Panga hoiatusele valitsussektori eelarve tasakaalu halvenemise osas.

Ligi lükkas üheselt tagasi Simsoni ettepaneku, et ehk peaks mõned maksuküsimused veelkord üle vaatama. «Kindlalt ei, sest need on ikkagi struktuursed maksupoliitika parandamised, mida me oleme ette võtnud,» ütles Ligi. «Eesti Pank ei ole kõiges briljantne. Eelarve asjades ei ole ta selgelt olnud briljantne ja seda lõiku ma võin julgelt kritiseerida, sest ma tean asjast rohkem.»

Ligi sõnul loobus eelmine koalitsioon kõrgest latist. «Tal oli see õigustus puhvrit vähendada, ülejäägipuhvrit, ma rõhutan, et valitsus ja rahandusminister said seadusliku garantii riigieelarve baasseaduse näol, et jõuga üle kulutada ei tohi, seadus ei luba. See on täiesti uus olukord,» selgitas Ligi.

Lisaks ei ole Ligi sõnul Eesti Pank jälginud, et nad on meetmeid võtnud ja mitte maksutõusude, vaid ebaefektiivsete maksuerandite vähendamise kaotamise ja maksukogumise tõhustamisega. «Meil on ikkagi, mitte ainult seaduslikul, vaid ka täitevvõimu tasandil hulk meetmeid, mis praegu lubavad öelda, et maksud laekuvad üle. See ei ole igavesti garanteeritud olukord, petuskeemi kõrval tuleb hiilimiseskeeme juurde. Aga väga võimas relv käibemaksu deklaratsiooni lisana on meil alles käiku laskmata ja selle kasu on tõenäoliselt suurem, kui me tagasihoidlikult loodame. Nii et töö käib,» kirjeldas Ligi.

«Ei ole nii, et me ei arvestaks Eesti Panga ettepanekutega, need langevad meie omadega põhiosas kokku või -suunas. Me lihtsalt peame tunnistama, et nad ei ole kõige briljantsemad olnud, selles lõigus nad ei ole olnud briljantsed,» ütles Ligi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles