Elering laenab avariireservelektrijaama ehituseks 32 miljonit eurot

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiisa avariireservelektrijaam
Kiisa avariireservelektrijaam Foto: Elering/Margus Vilisoo

Elering sõlmis kolmapäeval Euroopa Investeerimispangaga (EIB) lepingu 32 miljoni euro laenamiseks, et rahastada Kiisal valmivat avariireservelektrijaama projekti.

Laenu tähtaeg on 15 aastat ning Eleringil on võimalus laen kasutusele võtta osade kaupa ühe aasta jooksul alates lepingu sõlmimisest. Laenu intress on seotud kuue kuu Euriboriga ning iga laenuosa lõplik intress selgub selle kasutuselevõtmisel.

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi ütles, et Kiisa avariireservelektrijaama rolli Eest tarbijate varustuskindluse tagamisel mis iganes elektrisüsteemi häiringu korral on raske üle hinnata.

«Jaam peab olema valmis avarii olukorras asendama loetud minutite jooksul tavapärase elektrijaama või välisühenduse. Avariijaama valmimine on viimane samm EstLink 2 piiranguteta elektrituru kasutusse andmiseks, muutes tarbijate varustuskindluse tagamisel välisühendused sama usaldusväärseks kui kodumaised tootmisvõimsused. Energeetikasektori ettevõttena hindab Elering kõrgelt EIB poolt pakutavat pikka laenuperioodi. Kommertspankade puhul poleks 15-aastane laen võimalikuks osutunud,» märkis Veskimägi.

EIB asepresident Pim van Ballekom, kes vastutab panga tegevuse eest Balti riikides, selgitas, et Euroopa Liidu pank EIB toetab tugevalt varustuskindlust energeetikas.

«Seetõttu tervitame lepingut Eleringiga, sest see tagab valmisoleku toota avarii olukorras energiat Eesti, aga ka Läti ja Leedu tarbeks. Usume, et turvaline elektrivarustus on majanduskasvu eeltingimus,» sõnas ta.

Kiisa avariireservelektrijaama võimsus on 250 megavatti. Jaama esimese osa võttis Elering vastu eelmisel aastal ning teine osa valmib lõplikult sellel aastal. Projekti kogumaksumus on ligikaudu 135 miljonit eurot.

Avariireservelektrijaam on vajalik, et tagada elektrisüsteemi töö tootmisseadme või välisühenduse rikke korral ning aidata taastada kustunud elektrisüsteemi. Igapäevaselt avariireservelektrijaam elektriturul ei osale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles