Kohus ei rahuldanud autorikaitsjate nõuet riigilt

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Tallinna Halduskohus jättis täna toimunud otsusega rahuldamata Eesti Autorite Ühingu, Eesti Fonogrammitootjate Ühingu ja Eesti Esitajate Liidu taotluse Vabariigi Valitsuselt 831 416 euro välja mõistmiseks.

MTÜ Eesti Autorite Ühing, MTÜ Eesti Fonogrammitootjate Ühing ja MTÜ Eesti Esitajate Liit esitasid Tallinna Halduskohtule kaebuse, mille eesmärgiks oli Euroopa Liidu autoriõiguse direktiivi ebaõige ülevõtmisega tekitatud kahju hüvitamine. Sisuliselt seisnes vaidlus selles, et Vabariigi Valitsus ei ole kaasajastanud salvestusseadmete ja -kandjate loetelu, millelt «tühja kasseti tasu» arvestatakse, mistõttu leidsid autorid ja teised õiguste omajad, et neil on jäänud aastatel 2010-2013 saamata tulu.

Kohus leidis, et kehtiva õiguse kohaselt saab Vabariigi Valitsuse määrusega tekitatud kahju hüvitamist nõuda vaid juhul, kui direktiiv või seadus, mida Vabariigi Valitsus pole väidetavalt õigesti rakendanud, on otsekohaldatav. Normi otsekohalduvuseks on vajalik, et norm oleks selge, täpne ja tingimusteta. Seega ei saa otsekohalduvaks normiks olla ulatusliku kaalutlusruumiga norm.

Kohtuotsuses asus kohus seisukohale, et kuna direktiivist tuletatava nn «tühja kasseti tasu» süsteemi loomisel on igal liikmesriigil lai otsustusruum ning direktiivi otsekohaldamine ei ole võimalik, siis ei ole konkreetsel juhul kahju hüvitamise eeldused täidetud ning kaebus jäeti rahuldamata.

Otsus on jõustumata ja selle võib edasi kaevata hiljemalt 9. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles