USA Google’i pärast piinlikus olukorras

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google.
Google. Foto: AP Photo / Scanpix.

USA on Google’i ja Hiina valitsuse vastasseisu tõttu ebamugavas olukorras, kuna ei soovi oma uut sõpra liigselt ärritada.

Google teatas teisipäeval, et Hiina valitsus nõuab neilt külastajate Hong Kongi veebisaidile ümbersuunamise lõpetamist. Google käivitas automaatse ümbersuunamise pärast otsust teha lõpparve enesetsensuuriga.

Käesoleval nädalal lõpeb Google’i tegevuslitsents Hiinas ja uuendatud seda veel pole. Kuna olukord on terav, võib tulemuseks olla Google’i veebisaidi ametlik lahkumine Hiina turult.

Kui Google tõesti Hiinas pillid kotti paneb, oodatakse USA valitsuselt ilmselt senisest tugevamat seisukohavõttu.

USA administratsioon on juba mitu kuud märku andnud, et Google’i vaidlus Hiinaga on ennekõike firma enda asi ning ei nõua kõrgel tasemel sekkumist valitsuse poolt.

Kuigi välisminister Hillary Clinton jaanuaris internetivabaduse välispoliitika oluliseks osaks kuulutas, domineerivad USA-Hiina suhetes traditsioonilisemad küsimused nagu Hiina armee võimsuse kasv, jüaani kurss ja Iraani sanktsioonid.

Obama, kes nädalavahetusel Kanadas G20 tippkohtumisel Hiina presidendi Hu Jintaoga kokku sai, viitas avalikkuse ees vaid Hiina vastumeelsusele kutsuda külla USA kaitseministrit Robert Gates’i ja Washingtoni soovile, et Hiina mõistaks hukka Lõuna-Korea sõjalaeva uputamise Põhja-Korea poolt.

Obama on kutsunud president Hu ka ametlikule riigivisiidile. See oleks alles kolmas sedalaadi tseremoniaalne külaskäik tema valitsusajal ning rõhutaks veelgi suhete kõrget prioriteeti USA jaoks. President Hu on küllakutse ka vastu võtnud.

Hiina poolt nähakse asja aga hoopis erinevas valguses.

Kui Google jaanuaris esmakordselt välja ütles, et nemad oma Hiina otsingumootorit enam tsenseerida ei kavatse, võeti Hiinas kohe selge hoiak, et kogu üritus toimub koostöös USA valitsusega.

Samal ajal olid USA-Hiina suhted juba niigi pingelised. Seda Kopenhaageni kliimafarsi, Taiwani relvamüügi ning dalai-laama ja Obama kohtumise tõttu..

Tänaseks on suhted aga järsult paranenud.

Ja sellest kergendustundest lähtuvalt võib järjekordne tülinorimine Hiina valitsusega USA valitsuse jaoks üsna vastumeelne olla.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles