Uuring: salakütust ostaks võimalusel ligi kolmandik elanikkonnast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salakütuse kontrollimine.
Salakütuse kontrollimine. Foto: Ove Maidla

Turu-uuringute AS läbi viidud küsitluse järgi ostaks 19 protsenti inimestest mootorikütust odavamalt, teades, et sellelt on riigile maksud maksmata. 10 protsenti küsitletutest ostaks võimalusel salakütust kindlasti ning tunneks huvi selle vastu, kust seda veel osta saaks, selgus rahanduskomisjoni tänasel ümarlaual «Aktsiisikaubad ja salaturg».

17 protsenti ei sooviks riiki petta ning ei ostaks seega salakütust, 2 protsenti teataks pakkumisest maksu- ja tolliametit. 41 protsenti ei osanud küsimusele vastata.

Küsitluse järgi on salakaubanduse olulisemaks põhjuseks hinnatõus ja madalad sissetulekud, mida nimetasid 75 protsenti küsitletutest. 55 protsenti nimetasid põhjuseks kõrgetest maksudest ja aktsiisidest tingitud hinnavahesid võrreldes naaberriikidega.

Kõige kergem on Eestis hankida salasigarette,  43 protsenti küsitletutest hindasid seda kergeks või väga kergeks, salaalkoholi ja-kütuse puhul olid samadeks näitajateks 33 protsenti ja 23 protsenti.

Turu-uuringute AS küsitles aprillis 1003 15-aastast ning vanemat Eesti elanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles