Hiina huvitus hiiglaslikust logistikakeskusest Riias

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia raadio- ja teletorn.
Riia raadio- ja teletorn. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Läti pealinnas leidis aset kõrgetasemeline transpordi- ja logistikakonverents «Ühendades Aasiat ja Euroopat», mille raames sõlmiti põhimõtteline kokkulepe Riia kui üüratu logistikakeskuse staatuses Hiina kauba toimetamiseks Skandinaaviasse ja Ida-Euroopasse.

Konverentsil käis külalisi kõikjalt maailmast, kinnitab Dienas Bizness: spetsialistid sõitsid kokku Hiinast, Indiast, Kesk-Aasiast ja Põhja-Euroopast. Kõige esinduslikum oli siiski Hiina delegatsioon asetranspordiministri Weng Mengyongi juhtimisel, kes külastas teisipäeval ka Riia sadamat.

Hiinlased näevad Lätis suurt perspektiivi oma kauba toimetamiseks Euroopasse. Läti sideminister Anrijs Matiss rõhutas omalt poolt riigi ideaalset geograafilist asetust antud tarnete teostamiseks. «Me võime pakkuda teenust nii maal kui merel,» märkis Matiss. «Asetsedes Balti regiooni keskmes, võime me tarnida kaupa oma naabermaadele, aga ka Poolale ja Skandinaaviale.»

Sideministeeriumis toimunud kohtumisel jõuti põhimõttelisele kokkuleppele, et Riiga võiks tõesti kerkida suur Hiina kaupade jaoks mõeldud logistikakeskus. Hiinlased lubasid paluda oma partneritel arendada infrastruktuuri ning suurendada nii raud- kui mereteede läbilaskevõimet – et need tulevikus kauba küllusest ei ummistuks.

«Siiditee pakub suurt majanduslikku tulu kõikidele riikidele, kes protsessis kaasa löövad,» rõhutas Hiina minister.

Jäänud on veel küsimus, kes ja millisel määral Riia logistikakeskusesse investeerima peaks. Lahenduste leidmiseks kutsuti Läti minister kõnelema septembris Pekingis toimuvale analoogilisele konverentsile.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles