Venemaa ennustas BP juhi vahetust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tony Hayward.
Tony Hayward. Foto: LARRY DOWNING/REUTERS

Venemaa asepeaminister Igor Setšin ütles enne eilset kohtumist Moskvat väisanud BP tegevjuhi Tony Haywardiga, et viimane lahkub oma ametikohalt ja kavatseb tutvustada oma mantlipärijat.

Hayward külastas Venemaad eesmärgiga kinnitada sealseid koostöösidemeid. Ligikaudu neljandik BP toodangust tuleb Venemaa naftamaardlatest.

Haywardi tuleviku üle spekuleeritakse palju ning Setšini kommentaari tõid rahvani mitmed Vene uudisagentuurid.

BP pressiesindaja Carolyn Copland ütles, et Setšini sõnum oli täiesti alusetu.

Setšin salgas pärast kohtumist endale uudiskanalite poolt omistatud sõnu. «Ta ütles, et kindlasti hakatakse spekuleerima Haywardi pensionile mineku üle,» ütles ministri pressiesindaja. «Ta ei ütelnud, et sellest kohtumisel juttu tuleb.»

Pressiesindaja lisas, et kohtumisel keskenduti BP Vene ühisettevõtte TNK-BP erinevatele aspektidele. BP sõnutsi oli tegemist rutiinse töövisiidiga.

Vene valitsuse teatel «vahetasid Hayward ja Setšin mõtteid Mehhiko lahe puhastustööde teemadel ning Hayward rõhutas, et BP on jätkuvalt pühendunud strateegilisele koostööle Vene firmadega nii olemasolevates kui tulevastes projektides».

Pressiesindaja sõnul ei tulnud kõne alla Haywardi ametist lahkumise küsimus.

Venemaa suursaadik Londonis Juri Fedotov ütles möödunud nädalal, et Venemaa loodab, et Mehhiko lahe katastroofi tagajärgede likvideerimise kulud ei kahjusta TNK-BP tegevust.

«Me tahame näha, kuidas see kõik toimib, kuidas nimetatud olukord mõjutab BP üldist strateegiat ning kas ja kui palju see mõjutab ühisettevõtteid Venemaal. Me vajame teatud garantiisid, et töö jätkub,» ütles ta ajakirjanikele.

BP lubadus kanda sõltumatule kahjukontole 20 miljardit dollarit tekitas kartusi, et nad võivad olla sunnitud müüma maha mõned oma varad Venemaal, sealhulgas 1,2-protsendilise osaluse riigifirmas Rosneft, mille nõukogu esimehe kohal istub Setšin ise.

TNK-BP finantsjuht Jonathan Muir ütles eile, et TNK-BP investeerimisprogramm Venemaal jätkub ning mujal kogetud probleemid seda ei takista. «Äritegevus jätkub tavapäraselt,» ütles ta.

Hayward ei kohtunud Moskvas president Dmitri Medvedeviga. Medvedev kuulutas möödunud nädalal välja Vene rannikualade naftareostuse eest kaitsmise eelnõu ning tõstatas pühapäeval G20 kohtumisel üleilmse reostusfondi idee.

BP ütles, et Haywardi visiit Venemaale oli rutiinne tööalane külastus, mis leiab aset iga kolme kuu tagant.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles