Seadus ei keela McDonalds'il Eestis mänguasju jagada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
McDonaldsi tavas anda koos lasteeinega tasuta kaasa ka mänguasi pole midagi seadusevastast, leiab Tarbijakaitseamet.
McDonaldsi tavas anda koos lasteeinega tasuta kaasa ka mänguasi pole midagi seadusevastast, leiab Tarbijakaitseamet. Foto: Lauri Kulpsoo

Tarbijakaitseametil pole õigust keelata McDonald’si kiirtoidurestoranidel lasteeinetega koos mänguasju tasuta kaasa andmast. Mänguasjade jagamine on seadusega kooskõlas, kinnitas Tarbijakaitseameti osakonnajuhataja Hanna Turetski.

Eelmisel nädalal esitas USA tarbijakaitseorganisatsioon McDonald’sile nõudmise, et firma loobuks koos lasteeinetega mänguasjade jagamisest, ähvardades vastasel korral kiirtoiduketi kohtusse kaevata.

Reklaam lastele

Nõudmise esitanud organisatsioon Center for Science in the Public Interest väitis, et toiduga koos jagatavad mänguasjad meelitavad reklaami suhtes kaitsetuid lapsi McDonald’sisse ja kasvatavad neist bränditruusid tarbijaid. Ühtlasi väitis organisatsioon, et  lasteeinetele mänguasjade lisamine läheb vastuollu mitmete osariikide (näiteks California ja Texase) seadustega.

«Ameerika Ühendriikides vastavasisulise avalduse teinud nn. vabatahtlik tarbijaorganisatsioon ja selliseid algatused on positiivsed,» ütles Turetski. «Meie saame kujundada oma seisukoha aga Eestis kehtivatele õigusaktidele tuginedes.»

Eestis reguleerib lastele suunatud reklaami reklaamiseadus. Selle lastele suunatud reklaami käsitleva paragrahvi kohaselt ei tohi reklaam sisaldada teavet, et mõne toote omandamine või teenuse kasutamine muudab lapse teistest paremaks või et selle puudumisel on vastupidine mõju.

Samuti ei tohi lastele suunatud reklaam sisaldada pöördumist, millega lapsi otseselt kutsutakse üles nõudma reklaamitava kauba ostmist oma vanematelt.

Eestis lubatud

«McDonalds’i Eestis esitatud reklaam on seadusega kooskõlas. Mänguasjade kaasa andmine ei ole õigusaktidega keelatud ning Tarbijakaitseameti poole pole ükski lapsevanem selles küsimuses ka pöördunud,» ütles Turetski.

Samas kinnitas Turetski, et McDonalds’i mänguasjade kvaliteeti kontrollitakse küll.

«Kõik mänguasjad, mida kiirtoidukohad kaasa pakuvad, peavad vastama samadele nõuetele, mis kehtivad mänguasjadele, mida saab osta tavakauplusest (märgistus, hoiatused jne).»

Kas kõikvõimalike ärakeelamistega saab üldse lapsi võõrutada McDonald’si mänguasju ihalemast? «Kindlasti on lapse kujunemisel ja valikute tegemisel oluline roll lapsevanematel, lasteaial, koolil,» nentis Turetski.

McDonald’s kulutab lasteeinete reklaamile ja mänguasjadele aastas sadu miljoneid dollareid ning hiljutine uuring näitas, et lapsed eelistavad järjekindlalt toidupakendeid, mis kujutavad populaarseid multifilmitegelasi.

Hiljuti otsustas McDonald`si kett USAs ja Kanadas müüki ära korjata uue Shreki filmi promoklaasid, kuna selgus, et klaasidele tehtud joonistused sisaldasid ohtlikku raskemetalli kaadmiumi. Eesti McDonald`sites käib küll samuti Shreki uue filmi kampaania, kuid mürgiste piltidega klaase siin müüdud ega jagatud pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles