Gild FAS maksab pankurite afääri eest miljoneid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maakohtunik Leo Kunman
Maakohtunik Leo Kunman Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Harju maakohus karistas lisaks tuntud investeerimispankuritele Bakuu võlakirjaafääri eest süüdi mõistetud aktsiaseltsi Gild FASi 150 000 euroga, mis tuleb tasuda rahandusministeeriumi arvele.

Samuti rahuldati Gildi vastu esitatud tsiviilhagid, mille kogusumma ulatub miljonitesse eurodesse. OÜ Seaside Residence Baku (SBR) müüs 2007. aasta juulis 16,5 miljoni euro eest viie aastase tähtajaga võlakirju, milleeesmärgiks oli teenida suurt tulu Bakuu lähedal asuvate kinnistute arendamise ja edasi müümise pealt. Tehingut korraldasid Gildiga seotud investeerimispankurid Erki Piirsalu, Tõnis Haavel, Harles Liiv ja Sarunas Skyrius. Suurimad investorid olid Marcel Vichmann ja Hans H Luik.

Juba aasta hiljem haistsid suurinvestorid, et nende investeeringuga pole kõik korras ja võtsid äri juhtimise 2009. aastal üle. 2010. aastal, kui SBR kuulutas välja pankroti, sai selgeks, et Aserbaidžaani viidud miljonitest pole suurt midagi alles kuid ka lubatud kümneid hektareid arendamiseks loodetud maid ei paista mitte kusagilt.

Gild FASi varem arstitud varad lähevad nõuete kulude katteks, apellatsiooni saab ringkonnakohtule esitada 15 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles