Kohus pani tuntud pankurid vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna harju maakohtus Bakuu afääri kohtuotsust kuulanud investeerimispankurid Erki Piirsalu, Harles Liiv, Tõnis Haavel ja Šarunas Skyrius said Aserbaidžaanis haihtunud miljonite eest nii reaalse kui ka tingimisi vanglakaristuse.

Maakohus mõistis kõik neli meest ja võlakirjaemissiooni korraldanud ASi GILD Financial Advisory Services (AS GFAS) süüdi investeerimiskelmuses, mis pandi toime investoritele valeandmete esitamise kaudu emissiooniprospektis.

Võlakirjad emiteerinud ettevõtte Seaside Residence Baku endisele juhile Erki Piirsalule määras kohus kolmeaastase vanglakaristuse, millest kuus kuud kuulub reaalselt kandmisele ja ülejäänud kaks aastat ja neli kuud tingimisi.

AS GFASi võtmeisikule Tõnis Haavelile määras kohus kaks aastat ja 6 kuud vanglakaristust, millest reaalselt tuleb ära kanda 6 kuud.

Seaside Residence Baku teine eestvedaja Harles Liiv sai kohtuotsuse kohaselt kahe aasta ja kolme kuu pikkuse vanglakaristuse, millest reaalselt tuleb ära kanda kolm kuud.

Gildi leedulasest partnerile Sarunas Skyriusele määras kohus samuti kahe aasta ja kolme kuu pikkuse vangistuse, millest reaalselt tuleb ära kanda 3 kuud.

Vanglakaristust tuleb meestel kandma asuda kohtuotsuse jõustumisel.

Samuti mõisteti investeerimiskelmuses süüdi AS GILD Financial Advisory Services, millel tuleb otsuse jõustumise korral kanda Eesti riigile rahaline karistus 150 000 eurot.

Samuti rahuldas kohus süüdistuse esitanud ärimeeste tsiviilhagid kelmuse väidetavate korraldajate vastu 11,8 miljoni euro väärtuses.

Kohtunik Leo Kunman ütles otsust kommenteerides, et kuigi kohtualused üritasid väita, et 2007. aasta juulis toimunud võlakirjaemissioon oli kinnine, oli Euroopa direktiivi järgi tegu ikkagi avaliku emissiooniga. Veelgi enam, AS GFAS ja SBRi juhid esitasid emissiooniprospektis investoritele tahtlikult valeandmeid.

«Kohus leidis, et tegu oli avaliku pakkumisega. Valeandmete esitamine toimus süüdistatavate osalusel kooskõlastatud tegevusena. Asjaosalised tutuvutasid perspektiivset arendusprojekti, tegelikkuses jäi audiitor määramata ja saadud summad kanti edasi kohe pärast nende laekumist. Kohus leiab, et antud olukorras oli loodud äärmiselt keeruline kannatanutelt raha kätte saamise skeem,» summeeris Kunman.

Kuidas täpselt leidis kaks aastat väldanud kohtuprotsessil tõendamist pankurite tahtlik tegevus investeerimiskelmuse korraldamisel, kohus täna veel ei avaldanud. Põhjendus valmib juunikuu lõpuks.

Kohtuotsus ei ole jõustunud ja süüdimõistetud võivad esitada apellatsiooni ringkonnakohtule 15 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles