USA linn loobus politseist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

California väikelinn Maywood leidis eelarvekriisi lahendamiseks unikaalse viisi: politsei saadetakse laiali ning kõik avaliku sektori töötajad vallandatakse.


Et raha kokku hoida, tellib Maywood kõik avalikud teenused – ka kõige elementaarsemad – edaspidi alltöövõtjatelt. Ekstreemne lahendus, aga mitte erandlik.

Uue eelarveaasta hakul kärbivad kõikvõimalikke kulutusi väga paljud USA osariigid. 2011. aasta juuniks jõuab nende eelarvepuudujääk prognooside kohaselt kokku 112 miljardi dollarini.

Ohus on mitmed kohalike omavalitsuste töövaldkonnad, sealhulgas politsei töö rahastamine, koolimajad, tuletõrje, pargid ja sotsiaalhoolekanne.

«Käes on karm tõehetk,» ütles avaliku sektori teenuste allhangetega tegeleva organisatsiooni California Contract Cities Association juhataja Sam Olivito. «Moodustavad ju kohalikud omavalitsused meie rahva põhikoe, mis kõik ülejäänu koos hoiab.»

Kõige suurem eelarvepuudujääk on Californial: 19 miljardit dollarit. Kokkuhoiu üle käivad osariigis tulised vaidlused. Maywoodi jaoks on aga kell kukkunud.

Linna võlakindlustuse maksumus tõusis pärast pikaajalisi probleeme politseijaoskonnaga lakke, omandi- ja müügimaksu tulud on kokku kuivanud. Kuna linnavalitsus ei suutnud täita kindlustajate tingimusi, jäid nad kindlustussummadest lihtsalt ilma.

Kuigi Maywood maadles oma unikaalsete hädadega, võib sama saatus siiski tabada teisigi. «Paljudel linnadel ja omavalitsustel on raskusi, et ots otsaga kokku tulla,» ütles California avaliku korra instituudi president Mark Baldassare.

«Eelarvetega on väga kitsas. Makse tõsta ei saa, pensionikulud aga kasvavad.»

Sel ajal kui California linnad ja maakonnad maadlevad langevate sissetulekutega – Olivito andmetel on müügi- ja omandimaksu tulud kukkunud lausa 40 protsenti – kaalub osariik puudujäägi kärpimiseks erinevaid sissetulekute tõstmise võimalusi.

Ühe võimalusena nähakse marihuaana legaliseerimist, mis novembris valijatele välja käiakse. Võib-olla võetakse autodel kasutusele digitaalsed numbrimärgid, mida saab kasutada liikuvate reklaamitahvlitena.

Maywoodi moodi linnade akuutseid finantsraskusi sellised liigutused aga ei lahenda. «On reaalne oht, et ühiskond kui selline hakkab kärisema. Probleemid on kõikides linnades sarnased,» ütles Olivito.

Tema sõnutsi kasvab linnade huvi avalike teenuste sisseostmise vastu pidevalt: «Lühikese aja jooksul on meiega ühendust võtnud 10-12 linna.»

Teenuste tellimine alltöövõtjatelt säästab raha, kuna siis ei pea linnad enam kapitalikulusid finantseerima. Samas võib uus lähenemine linnu sisemiselt tugevasti raputada, kuna kohalikul kogukonnal puudub teenuse pakkujatega otsene side, leiab Baldassare.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles