Video: SpaceX esitles mehitatud kosmosesõidukit

Hendrik Alla
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmeselaev SpaceX Dragon V2
Kosmeselaev SpaceX Dragon V2 Foto: AFP

SpaceX, mille rajajate hulka kuulub Elon Musk, esitles esimest erafirma loodud seadet, mis suudab inimese kosmosesse viia ja tagasi tuua.

Dragon V2 nimeline kosmoselaev suudab kanda seitset astronauti (või vähem inimesi ja sellevõrra rohkem koormat), vahendab portaal TechCrunch. Elon Muski sõnul suudab kosmoseaparaat maanduda mistahes kohta Maal helikopteri täpsusega.

«See on väga tähtis,» seletas Musk. «Nüüd on võimalik kosmoselaev kohe uuesti kasutusele võta. Täida vaid paagid kütusega ja stardi uuesti. Mõelge, kui lennuki peaks pärast kasutamist ära viskama. Keegi ei saaks endale siis lendamist lubada.»

SpaceX töötas varem välja väiksem, mehitama kosmoselaeva Dragon V1. Sellega testiti tehnoloogiat ja veeti mõned korrad ka varustust rahvusvahelisse kosmosejaama (ISS). Dragon V2l on täiustatud kuumakilp, mis kaitseb astronaute naasmisel atmosfääri. Kõige suurem muutus varasema versiooniga on mootorites: need arendavad nüüd 160 korda suuremat tõukejõudu. Dragon V2 mootorid on 3D prinditud spetsiaalsest metallisulamist nimega inconel. Varem raketimootorid lihtsalt freesiti metallist.

DragonV2 on aastakümnete jooksul esimene USAs valminud aparaat, mis suudab inimese kosmosesse viia. Selle aja jooksul on ameeriklased ostnud kosmoselennu teenust sisse venelastelt, kasutades nende Sojuz-rakette. Eelmisel kuul teatas Vene asepeaminister Dmitri Rogozin vastuseks USA sanktsioonidele, et edaspidi võivad ameeriklased kosmosesse saamiseks batuute kasutada.

Videot kommerts-kosmoselaevast vaata allpool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles