Kümnendik MTA kontrollitud toitlustustöötajatest ei olnud viimased kolm kuud saanud ametlikku palka

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine pakkus eksaminaarorile ümbrikus raha.
Naine pakkus eksaminaarorile ümbrikus raha. Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Maksu- ja tolliamet kontrollis mai keskel Tallinna 139 toitlustuskohas töötasude deklareerimist ja tööjõumaksude tasumist. Kokku võtsid ametnikud vaatlustel selgitusi 586 töötajalt, kellest 64 ei olnud viimasel kolmel kuul saanud ametlikku töötasu, mis võib viidata võimalikule ümbrikupalga maksmisele.

Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja asetäitja Kaido Lemendik selgitas, et kontrollide eesmärk oli ümbrikupalka saavate töötajate tuvastamine ning seeläbi ettevalmistus juulis rakenduvaks töötamise registriks.

«Registriga kaasnev registreerimise kohustus enne faktilist tööleasumist ning kontrollid võimalikult paljudes ettevõtetes aitavad oluliselt suurendada võimalusi ümbrikupalga maksmise vähendamisel,» selgitas Lemendik.

Lemendiku sõnul on eelmiste vaatluste põhjal hoitud suuremat tähelepanu toitlustussektoril, kuna seal on hulgaliselt liikuva sularaha tõttu ümbrikupalga maksmise risk kõrgem.

«Maikuu keskpaigas hooajatöötajate lisandumine on mõistetav, kuid kogutud info viitab sageli, et reaalselt on töösuhe olnud pikem.»

Näiteks selgus vaatluste käigus ühes söögikohas, et kaks selle töötajat polnud kordagi ettevõttest töötasu saanud. Külastatud baaris tuvastati aga vähemalt pool aastat deklareerimata töötasu saav isik.

Maksu- ja tolliamet selgitab vaatlusega alustatud maksumenetluste käigus välja tegeliku tööle asumise aja ning palgaväljamaksete suuruse. Külastatud ettevõtete tähelepanu juhitakse tuvastatud puudustele ning palutakse maksudeklaratsioonid korrigeerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles