Eurovalimiste tulemus on hoop kaubandusleppele USAga

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide lipp
Ameerika Ühendriikide lipp Foto: Toomas Huik / Postimees

Ametnikud ja asjatundjad aduvad riski, et pärast europarlamendi valimisi vallandunud tulistel poliitilistel vaidlustel võib olla jäine mõju vabakaubandusleppe läbirääkimistele ELi ja USA vahel.

«[Euroopa valimiste] lõpptulemus aeglustab läbirääkimiste protsessi,» vahendab Financial Times Washingtoni mõttekoja Bertelsmann Foundation tegevdirektori Annette Heuseri hoiatust.

Uue Euroopa Komisjoni ametissemääramine võib 1. juulil tööd alustava värske parlamendikoosseisu käes venima jääda, sest komisjoni presidendi ja võtmeliste volinike valimine läheb seekord ilmselt vaevaliselt.

Ühtlasi ootab kaubandusvoliniku kandidaati, kui too lõpuks esitatakse, enneolematult ränk ristküsitlus värvikate ja vastakaid vaateid esindavate parlamendiliikmete poolt.

Kõige suurem surve võib kaubandusleppele aga lähtuda liikmesriikide valitsustest, millest paljud tunnevad end praegu hapra ja haavatavana.
«Ma arvan tõesti, et [Euroopa valimiste tulemus] teeb läbirääkimised raskemaks,» ütles USA kongressis kaubanduspoliitika eest vastutava komisjoni vabariiklasest esimees Charles Boustany.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles