Investorid lähevad arenevatele turgudele tagasi

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaupleja Katari börsil.
Kaupleja Katari börsil. Foto: SCANPIX

USA, Euroopa ja Jaapani aktsiaturgude ebaühtlane liikumine ning võlakirjade madalad tootlused on põhjustanud investorite tagasimineku arenevatele turgudele, kust eelmisel aastal ja talvel suur raha lahkus.

Paljud investorid on hakanud taas keskendumas sellistele turgudele nagu India ja Indoneesia, kus majanduskasv on korralik, võimule on tulnud ettevõtlussõbralikud valitsused ning algamas on majanduspoliitilised reformid, kirjutab The Wall Street Journal. Hästi läheb ka nendel arenevate riikide aktsiaturgudel, kus muutused on pigem lootus kui reaalsus. Näiteks Aasias on parim aktsiaturg Tai, kus eelmisel nädalal toimus sõjaline riigipööre.

Raha liigub arenevatele turgudele tagasi viimase aasta kiireimas tempos. Aprillis ja mais paigutasid investorid avalikesse investeerimisfondidesse ja börsil kaubeldavatesse fondidesse 13,2 miljardit dollarit, mis on raha suurim sissevool alates 2013. aasta märtsist.

«Kogu kraam mis sai eelmisel aastal ja jaanuaris kõige rohkem lüüa, tärkab sel kevadel taas,» ütles majanduslehele varahaldusfirma Stone Harbor Investment Partners arenevate turgude portfellihaldur Angus Halkett.

Mõned selle aasta enim kerkinud aktsiaturud kuuluvad nn viie hapra riigi hulka. Investeerimispanga Morgan Stanley valuutaturgude ekspert James Lord nimetas eelmisel aastal hapraks viisikuks Brasiilia, India, Lõuna-Aafrika Vabariigi, Türgi ja Indoneesia majandusi.

India börs on sel aastal kerkinud 16 protsenti tänu lootusele, et reformimeelne peaminister Narendra Modi viib riigis läbi muutusi, Indoneesia börs on kerkinud 17 protsenti. Brasiilia börsiindeks on kahe kuuga kosunud 16 protsenti ja Venemaa aktsiad on rallinud kuuga 14 protsenti. Võrreldes Ukraina kriisi algusega veebruari keskel on indeks langenud vaid 3,2 protsenti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles