Merkeli märkus raputas Junckeri maailma

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel andis eile kaikuva stardipaugu võidujooksule ELi ihaldatuima tööposti poole, öeldes et Euroopa Komisjoni presidendi puhul tuleks arvestada «laia valikuga» võimalikest kandidaatidest.

Merkeli sõnad pärast Brüsselis ligi viis tundi väldanud vaidlusi on tõsine hoop soosikuseisuses Jean-Claude Junckerile, kes on Euroopa Rahvapartei (EPP) tipmine kandidaat.
Alles kaks kuud tagasi seati Juncker EPPsse kuuluva Merkeli toetusel partei pretendendiks Euroopa Komisjoni juhi kohale, kirjutab Financial Times. Kuid Merkel ütles eile, et «[ELi] lepete tekstis ja vaimus automaatsust ei sisaldu». Seepärast, lisas Merkel, tuleb kaaluda teisigi kandidaate peale Junckeri.

«Kuigi EPP on tugevaim poliitiline jõud ning Jean-Claude Juncker on meie esimene kandidaat, ei ole ühelgi parteil eraldivõetuna enamust,» selgitas Merkel. «Seega tuleb meil vaadelda laiemat valikut sobivatest isikutest.»

Diplomaatidele üllatusena tulnud käik kujutab endast kaalukat võitu Merkeli Briti kolleegile David Cameronile, kes on kulisside taga «föderalistist» Junckeri blokeerimiseks meeleheitlikult pingutanud.
Lõplikult Merkel Junckeri kandidatuuri ei välistanud, kuid ütles selge sõnaga, et ELi lepete valguses on Euroopa riigipeadel ja peaministritel õigus otsida alternatiivseid kandidaate neile, keda soosivad ELi üleeuroopalised parteilised rühmitused. Merkel hoiatas, et leppeid ignoreerides seatakse ohtu liit kui selline.

«Nende lepete [poolt seatud] piiridest mitte kinni pidamine on toonud meid kuristikku ja pea-aegu täieliku katastroofini,» ütles Merkel selge viitena kolme aasta pikkusele eurokriisile.
Kantsleri sõnutsi tuleb kandidaat leida enne seda, kui ELi liidrid suvepuhkusele siirduvad. Ühtlasi mainis Angela Merkel, et mõned juhid soovitavad arvestada otsustusprotsessis ka soolise mitmekesisusega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles