USA armee võitleb saledama pealekasvu nimel

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõjaväelased Ämaris.
USA sõjaväelased Ämaris. Foto: Toomas Tatar

Ameerika erusõjaväelaste rühmituse sõnutsi on ülekaal peamine põhjus, miks inimesed kaitsejõudude jaoks ei kõlba.

Olles koondunud loosungi «Mission: Readiness» (Missioon: valmisolek) alla, võitlevad nad paremate toitumistavade nimel laste hulgas.

Rühmituse rehkenduste järgi on iga viies Ameerika noor armeeteenistuse tarvis rasvunud, vahendab Bloomberg Businessweek.

Erusõjaväelased on arutanud USA põllumajandusministri Tom Vilsackiga koole kimbutavat probleemi: huvigrupid ja mõned kongressiliikmed aitavad leida õppeasutustel võimalusi hiilida mööda kehtivatest koolitoidu standarditest, mõjutades sellega kaudselt ka kaitseväge.

Grupp peab lahinguid rämpstoidu eemaldamise eest koolidest ning koolilõuna parema kvaliteedi nimel.

Oma 2012. aasta raportis «Still Too Fat to Fight» (Ikka veel liiga paks võitlemaks) kirjutavad erusõjaväelased: «Rasvumise epideemia peatamine on ülitähtis, kuna üksnes USA kaitseministeerium kulutab hinnanguliselt miljard dollarit aastas [sõjaväelaste ja nende pereliikmete] kaaluprobleemidest tulenevate tervisehädade ravile.»

Alates aastast 1995 on aktiivses sõjaväeteenistuses olevate isikute ülekaalulisuse osakaal kõikunud USAs 50 ja 60 protsendi vahel.

USA kaitseministeeriumi 2011. aasta andmetel olid kehamassi indeksi (BMI) alusel ülekaalulised 51,2 protsenti kaitsejõudude liikmetest. Sõjaväelaste puhul ei pruugi BMI alati tähendada liigset rasva, sest kaal võib tuleneda lihastest.

Nii oli korvpallistaar Michael Jordan ka oma karjääri parimatel päevadel BMI järgi kergelt ülekaaluline. Samas ei ole kõikidel sõdurpoistel Jordani kehaehitust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles