«Farage'i fenomen» tabab Suurbritanniat kui taifuun

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nigel Farage
Nigel Farage Foto: AP/Scanpix

Eilse seisuga oli Suurbritannia Iseseisvuspartei (UKIP) liider Nigel Farage teel tugeva läbimurde suunas nii kohalikel kui eurovalimistel ning mehe ettekuulutus poliitilisest maavärinast saareriigis võib vabalt täide minna.

Farage’i ootuste kohaselt võidab UKIP Euroopa Parlamendi valimised Suurbritannias ning asetab kolme koalitsioonipartei liidrid sootuks uude olukorda.

Financial Times kirjutas täna öösel (vastavat artiklit on täiendatud kell 2.19), et peaminister David Cameroni ootavad hommikul ärgates ees uudised UKIPi võidukäigust kohalikel valimistel.
Konservatiivist euroskeptiline Briti parlamendi liige Douglas Carswell on jõudnud juba rõhutada, et toorid on eurovalimistel kolmandal kohal ning neil on aeg UKIPiga mittekallaletungi lepe sõlmida.

Nagu näitasid varajased tulemused Sunderlandis, on UKIP sööstnud praktiliselt nulli tasemelt 24-protsendilise populaarsuse peale – näitena sellest, et Farage’i fenomen on vallutamas ka traditsioonilisi leiboristide kantse, kirjutab Financial Times.

Sama muster levib üle Suurbritannia ning UKIP nopib volikogukohti kõikjal. Suurimateks kaotajateks on liberaaldemokraadid.

Kujunenud olukorras avaldub kõigile koalitsiooniparteidele tugev sisemine surve kurssi muuta.
Nagu tunnistas liberaaldemokraadist parlamendiliige ja endine minister Jeremy Browne, on Farage’i näol tegemist haruldase poliitikuga, kes – nagu Alex Salmond või Boris Johnson – levitavad enda ümber autentsuse hõngu ning kõlavad erinevalt kui «ülbitsev ja üleolev eliit».
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles