Rootsi keskpanga nõukogu esimees kiidab Rootsi ja Balti riikide pangandussuhteid

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johan Gernandt külastas Tallinna, et rääkida Varuli advokaadibüroo konverentsil koostöö tähtsusest Balti regioonis.
Johan Gernandt külastas Tallinna, et rääkida Varuli advokaadibüroo konverentsil koostöö tähtsusest Balti regioonis. Foto: Jaanus Lensment

Rootsi keskpanga nõukogu esimehe Johan Gernandti sõnul on aidanud Rootsi pankade suur turuosa Balti riikides kaasa regiooni majanduskasvule. Samas on kaubavahetusel küllalt palju kasvuruumi. Postimees rääkis Johan Gernandtiga Varuli advokaadibüroo 20 aasta juubelile pühendatud konverentsil «Õigus ja majandus muutuvas maailmas».

Kohe asute pidama ettekannet. Millest kavatsete auditooriumile rääkida?

Ma kavatsen öelda, et koostöö Balti regioonis on hea kõikidele ning see loob võimalusi majanduse kasvuks. Näitan ka mõningaid slaide, mis seda väidet toetavad. Kavatsen näidata, et majanduslik olukord Balti regioonis, see tähendab Eestis, Lätis ja Leedus, aga ka Rootsis, muutub üha paremaks. On näha, et kõigis kolmes Balti riigis on Rootsi pankade turuosa väga suur ning majandus kasvab kõikides riikides, ka Rootsis.

Kokkuvõttes soovin öelda, et kui võtta kolm riiki – Norra, Soome ja Rootsi –, on Rootsil suur kaubavahetuse maht oma naabritega. Kui aga neid mahte võrrelda kolme Balti riigiga kokku, siis näeme, et kaubavahetus Balti riikidega võib kasvada. Ruumi on nii kasvamiseks kui ka paranemiseks, ja see on Balti riikide majandusele hea.

Tihedad majandussidemed on ka osa regiooni turvalisusest.

See ongi väga lühikene ülevaade minu ettekandest.

Te ütlete ühesõnaga: asjaolu, et meie kaks suurimat panka on tegelikult Rootsi pangad, on hea?

Ma ei oska täpselt öelda, kui suur turuosa on Rootsi pankadel erinevates sektorites (kodumajapidamised jne), aga kokkuvõttes on see väga suur ja ma usun, et see on majandusele hea.

See on hea praegu, aga ilmselt oli ka kriisi ajal, mil Rootsi pankadel olid probleemid kodumaal, aga nende äridel oli probleeme ka Balti riikides. Rootsi keskpank (Riksbanken) soovis kaitsta omi panku Rootsis, aga kaudselt kaitsta ka Balti pankasid, mis tähendab, et vähemalt osaliselt kaitses Rootsi Balti riikide majandusi lagunemise eest. See tasus ennast ära.

Intervjuu täisteksti loe Postimehe paberväljaandest või Postimees+st

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles