EL ja USA allkirjastasid laiendatud avatud taeva leppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / Scanpix

Euroopa Liit ja USA allkirjastasid neljapäeval laiendatud avatud taeva leppe, kuid ei suutnud kõrvaldada takistusi selle peaeesmärgi ehk lennukompaniide välisomandusse mineku eest.

2007. aastal sõlmitud ja 2008. aasta alguses jõustunud senine avatud taeva kokkulepe kõrvaldas lennuteenuste piirangud USA ja Euroopa vahel, võimaldades lennufirmadel esmakordselt lennata ükskõik millise EL-i ja USA linna vahel.

Uus lepe võimaldab Euroopa lennufirmadel saada enamusosaluse USA lennukompaniides ja vastupidi, kuid selle peavad heaks kiitma vastavate riikide parlamendid.

«Me astume täna tähtsa sammu lennundussektoris USA-ga vastastikku kasuliku suhete loomise poole,» ütles Euroopa Komisjoni transpordivolinik Siim Kallas Luxembourg'is, kus dokument allkirjastati.

See lepe aitab Euroopa lennutranspordisektoril hiljutisest raskest perioodist välja tulla, lisas ta.

«See kokkulepe tähendab ühise transatlantilise tsooni loomist, mis hõlmab 60 protsenti maailma lennureisijate veost ning millel on positiivne mõju lennuliinidele, piletihindadele ja saaste vähendamisele,» ütles Euroopa Liidu eesistuja Hispaania peaminister Jose Luis Rodriguez Zapatero kolmapäeval.

Seni kehtiva leppe kohaselt võib EL-i lennufirmadel olla kuni 25-protsendine osalus USA lennuettevõtetes. USA operaatorfirmadel võib aga juba praegu olla 49-protsendine osalus Euroopa lennufirmades.

Euroopa Liidu ja USA täiemahuline avatud taeva piirkond loob kuni 80 000 uut töökohta.

Lepe nõuab aga seadusemuudatusi nii EL-i riikides kui USA-s ning selle peab heaks kiitma Ühendriikide kongress, mis tõotab pikka ja vaevalist protsessi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles