Vaata, kes on tüüpilised kiirlaenuvõtjad

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirlaen.
Kiirlaen. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tallinna Sotsiaaltöö Keskuse võlanõustajad Birgit Raamat, Heete Simm ja Kaidi Silver-Schöbe kirjeldasid konverentsil «10 aastat kiirlaene. Aeg otsustada» üldistatult kiirlaenuvõtjate tüüpe.

1. Ületarbija, kes on suhteliselt noor, üldjuhul pereinimene, omab töökohta ja keskmist sissetulekut. Soovid on suuremad kui reaalsed võimalused, tegutseb emotsioonide ja soovide mõjul.

Pere tavaliselt ei tea. Tavaliselt on tal viis võlakohustust, lisaks veel eluasemelaen.

2. Ärakasutatud laenuvõtja. Tema finantskirjaoskus minimaalne, arusaamine laenudest ja võlgadest puudub, majanduslikult vähekindlustatud, töövõimetu, sotsiaalkindlustatus nõrk enamasti üksikult elav, rohkem on mehed. Dokument petetakse välja ja tavaliselt lubatakse selle eest mingi väike summa. Annab allkirjad laenulepingule vabatahtlikult.

3. Uppumisohus laenuvõtja, kelle laenukoormus käib üle jõu. Tal on võetud reeglina eluasemelaen, kodukapitalilaen, mis tagatud hüpoteegiga korterile või majale, järelmaks kodutehnika toetamiseks. Kiirlaenukliendiks satub reeglina pärast sissetuleku vähenemist, töö kaotamist või järsku haigestumist.

4. Sõltlasest laenuvõtja. Noor kuni keskealine, tihedamini meessoost mängu- narko, alkoholi või muu sõltlane. Tema tegevus on juhitud sõltuvusest ja tagajärgedele ei mõtle. Tihti tublid tööinimesed ja ka pereinimesed. Varjab oma sõltuvust niikaua kui võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles