Kui palju europarlamendis palka saab?

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakott.
Rahakott. Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Dienas Bizness tundis huvi, kas Läti poliitikuid meelitab Euroopa Parlamenti üksnes soov teenida Euroopat – või ühtlasi võimalus teenida raha.

Omal ajal (2004–2009) oli lätlastest deputaatide põli europarlamendis vilets, sest «iga ELi liikmesriik maksis oma esindajaile palka ise ning Läti puhul ühtlustati see seimi liikme palgaga. Aga nüüd on kõikidel samad palgad. Kui ma ei eksi, siis üle 6000 euro kuus,» ütles europarlamenti pürgiv endine Läti peaminister Valdis Dombrovskis.

Dombrovskis ei eksinud. Euroopa Parlamendi liikme palk on 38,5 protsenti Euroopa Liidu Kohtu kohtuniku põhipalgast ehk siis 7956 eurot ja 87 senti. Pärast makse jääb sellest pihku 6200 eurot ja 72 senti. Aga see pole veel kõik.

«Tuleb veidi üle 10 000 euro, millega nad võivad arvestada. Sellest umbes 6000 eurot on palka ja ligi 4000 euro eest igasuguseid lisatasusid,» ütles Läti Euroopa liikumise liider Andris Gobinš.
4299 eurot makstakse deputaatidele üldisteks kommunikatsioonikuludeks – telefon, internet, büroo ülalpidamine. Kui saadikud ei viibi mõjuva põhjuseta pooltel plenaaristungitel, kärbitakse see summa poole pisemaks.

Kinni makstakse saadikute lennusõidud istungitele Strasbourgis ja Brüsselis. Iga neis linnades viibitud päeva eest – tingimusel, et poliitik osales koosolekutel ja nõupidamistel – makstakse komandeeringuraha 304 eurot päevas, elamiseks ja toitumiseks. Kuna neis linnades ollakse kolm päeva nädalas (sest esmaspäeviti ja reedeti viibitakse Lätis), tuleb raha kokku 912 eurot.
Meditsiinikindlustust on europarlamendi liikmel kahe kolmandiku ulatuses reaalsetest sissetulekutest. Abilistele ehk peamiselt ekspertidele ja nõuandjatele teenete eest tasumiseks eraldatakse 21 209 eurot kuus.

Kogu seda rahavoogu on raske kontrollida, sest erinevalt seimi liikmetest ei pea europarlamendi liikmed Lätis deklaratsiooni täitma. Ühtlasi võib saadik tegeleda paralleelselt äriga, mille eest ta samuti Lätis eriliselt aru andma ei pea – täita tuleb vaid «kõrvalteenistuse» deklaratsioon Brüsselis, kus summad tuuakse ära üksnes suurusjärkudes (500 kuni 1000 eurot, üle 10 000 euro jne).
Mõnede asjatundjate sõnutsi peavad europarlamendi liikmed teenima piisavalt palju, et neid keegi mõjutada ei saaks.

Saadikud on kindlustatud ka errumineku puhuks. Kui deputaat enam ühelgi Euroopa ametipostil ei tööta, saab ta oma palka edasi nii mitu kuud kui ta europarlamendis töötas.
Ja veel: kui deputaadil täitub 63 eluaastat, hakkab ta saama pensioni, mille suurus on 3,5 protsenti europarlamendis teenitud palga kogusummast. Jutt käib igakuisest pensionimaksest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles