Soros: Saksamaa ohustab eurot ja demokraatiat

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George Soros.
George Soros. Foto: SCANPIX

Miljardärist investori George Sorose sõnul ohustab Saksamaa säästupoliitika Euroopa demokraatiat ning võib viia ühisraha euro kokkukukkumiseni.


Saksamaa kavatseb teha järgmise nelja aasta jooksul 80 miljardi euro ulatuses eelarvekärpeid, lootes et see viib defitsiidi 2013. aastaks Euroopa Liidu reeglitega kooskõlla, vahendas Fox Business.

«Praegu tõmbavad sakslased oma naabrid deflatsiooni, mis ähvardab pikaajalise stagnatsiooniga. Ja see viib natsionalismini, sotsiaalsete rahustuste ning ksenofoobiani. Demokraatia võib olla ohus,» hoiatas Soros intervjuus Saksa nädalalehele Die Zeit. «Saksamaa poliitika on oht Euroopale, see võib hävitada Euroopa projekti,» rõhutas ta.

Soros lisas, et euro kokkukukkumist ei saa välistada. «Kui sakslased oma poliitikat ei muuda, siis oleks ülejäänud Euroopale kasulik nende väljaastumine rahaliidust,» arvas miljardär.

«Saksamaa on globaalselt isoleeritud... Miks nad ei lase oma palkadel tõusta? See aitaks teistel ELi riikidel taastuda,» lausus ta.

Ka USA president Barack Obama manitses hiljuti Saksamaad rutakatest kärbetest hoiduma, sest kriisist räsitud majandus vajab veel riikide toetusmeetmeid. Saksa valitsus ütles seepeale, et uue üleilmse majanduskriisi võivad vallandada hoopis kontrolli alt väljuvad riigivõlad, mitte nende kulukärped.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles