Kohus: Youtube ei vastuta autoriõiguste rikkumiste eest

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Youtube.
Youtube. Foto: SCANPIX

USA ringkonnakohtu hinnangul  pole Google'i tütarfirma Youtube süüdi, et kasutajad laevad sinna üles videoid, mis rikuvad autoriõigusi.


Kolm aastat kestnud kohtulahingus süüdistas MTV Networksi ja Paramount Picturesi omanik Viacom Goolge'it ja Youtube'i ulatuslikus autoriõiguste rikkumises ning nõudis selle hüvitamiseks miljard dollarit, vahendasid CNN ja BBC.

Kohus tugines digitaalsete autoriõiguste seaduse sättele, mis kaitseb teenusepakkujaid nende kasutajate autoriõiguste rikkumiste eest juhul, kui nad võtavad rikkumised käsile neist teadlikuks saades.

Kohtuniku sõnul ei saa Google'it võtta vastutusele kõigest «üldise teadmise» eest, et Youtube'i võib olla üles laetud autoriõigusi rikkuvaid videoid. Youtube peab kohtu hinnangul autoriõiguste rikkumise kõrvaldama alles siis, kui on sellest teavitatud. «Teenusepakkuja peab teadma konkreetset juhtumit, enne kui saab seda kontrollida,» selgitas kohtunik. «Teenusepakkuja ei pea jälgima või otsima fakte, mis sellisele tegevusele viitavad.»

Viacom kavatseb kohtuotsuse edasi kaevata. Google peaks Viacomi arvates videoid kontrollima enne nende Youtube'is nähtavaks saamist, mitte ootama, kuni autoriõiguste omanikud paluvad ebaseadusliku materjali kõrvaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles