Kinnisvarabüroo: majanduslangus kägistab uusi büroohooneid

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna kaksiktorn ja büroohooned
Tallinna kaksiktorn ja büroohooned Foto: Peeter Langovits

Värske info Eesti majanduskasvu pöördumisest märgatavaks languseks toob kaasa korrektuurid büroopindade turul. Kui majandus ei kasva, siis väheneb ettevõtete liikumisvalmidus ja väheneb vajadus uute büroopindade rajamise järele, kommenteerib 1Partner Kommertskinnisvara juhatuse liige Tanel Tarum äripindade turul toimuvat.

«Majanduslangus annab vihje, et kontoripindade nõudlusel on vähe võimalust kasvamiseks. Majanduslangus 1,9 protsenti annab ettevõtetele pigem signaali olla äraootaval seisukohal ja panna laienemisplaanid ootele,» leiab Tanel Tarum. «Seejuures on aga mitmete uute büroode ehitused juba käiku pandud, mitmed hooned on valminud või valmimas. Neid projekte seisma panna on võimatu.»

Nii on kinnisvarapakkumine sel aastal Tallinnas kasvamas üle 40 000 ruutmeetri. Nõudlus on aga seisakus, sest lisanduvat ettevõtete suurt massi meil kusagilt paistmas ei ole, kes ahnelt sooviksid büroopindade pakkumiste pärast võidelda.

«Kasvav pakkumine ja konservatiivset joont hoidev nõudlus annab turu juhtohjad pigem üürnike kätte, kel on vabam voli lepingutingimusi ja hindu dikteerida. Uute pindade pakkumise kasv ei ole siiski sedavõrd üüratu, et üürileandjad peaksid kõikide üürnike nõudmistega vastuvaidlemata koheselt nõus olema,» lisab Tanel Tarum.

Nii võib käesolevaks aastaks prognoosida büroopindade püsimist eelmise aasta tasemel. Atraktiivsemates asukohtades võivad hinnad protsendi-paari võrra siiski ka kerkida.

Kesklinna üürihinnad kaasaegsetes uutes hoonetes on valdavalt 12-14 €/m², vanemates hoonetes 10-13 €/m². Kesklinna läheduses olevate uute büroohoonete hinnatase on 10-13 €/m². Vanemates, kuid siiski hea kvaliteediga hoonetes on äärelinna büroode üürihind 6-10 €/m². Büroode vakantsus Tallinnas on keskmiselt 5-8 protsenti.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles