Peep Sooman: tüssata saada pole eriti tasuv

Peep Sooman
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Sooman
Peep Sooman Foto: Erakogu

Üldiselt on nii, et kinnisvaraomanikud usaldavad neid maaklereid rohkem, kes lubavad vara kallimalt maha müüa. See on enim levinud taktika tülikatest konkurentidest vabanemiseks. Tegelikult on see muidugi puhas pettus, väidab Pindi Kinnisvara juhtuse liige Peep Sooman.

Kinnisvaraomanikel on komme pidada oma kodu kallimaks, kui see tegelikult väärt on. Seda ei tohi neile kunagi otse öelda, sest siis on tüli majas. Enda kätega kaevatud porgandipeenar või öösel väreleva laualambikuma paistel viltu seina pandud tapeet on inimestele nii hingelähedane, et vara tegeliku väärtuse mainimine tundub neile suisa mõnitamisena.

Alles paar nädalat tagasi sain oma lapsepõlve mängukaaslaselt sõimata, kuna Pindi Kinnisvara maakler julges keset põldu paiknevale viiendas nooruses majakesele anda adekvaatse müügihinnangu. «Teie firma proovib üksikut naist, kellel on tervisehädad, ära kasutada,» väitis ta mulle.

Võtsin süüdistust tõsiselt ning tegin endale üksipulgi selgeks, milliste võrdlustehingute põhjal ja millisele lisainfole tuginedes müügihind määrati. Olles veendunud, et maaklerid (müügihinna määramises osales viis inimest) ei keeranud käru, tegin midagi, mida pole pea 20 aastat teinud – teatasin potentsiaalsele kliendile, et me ei soovi teda esindada.

Porgandipeenar ja tapeet ei puutu tõesti asjasse. Maakleri kõhutunde pealt antud lubadused ei puutu samuti asjasse – ainult võrdlustehingud, pakkumishinnad, tehinguaktiivsus ja pakkumiste arv piirkonnas.

Loomulikult on mõistlik saata mitmesse kinnisvarabüroosse päring, millise hinnaga keegi on valmis vara müüki võtma, aga küsige alati argumente.

Kui maakler oma lubadust kõrgemale hinnale argumenteerida ei suuda, kaob ta peale vara müükivõtmist ilmselt tükiks ajaks silmapiirilt ning ennast uuesti näole andes räägib kokku maad ja ilmad turuolukorra muutusest. Ja sellest, et nüüd tuleb ikkagi hind alla lasta. Omanik on aga mitu kuud lihtsalt tüssata saanud.

Soovitan alati alustada müüki 5–10 protsenti turuväärtusest kõrgemalt – vahel näkkab. Aga see peab olema lühiajaline ja mõtestatud tegevus. Rusikareegel ütleb, et erihuvidega ostja ilmub välja kahe nädala jooksul. Pärast seda võib hinna õigeks sättida.

Järgmises numbris kirjutab Peep Sooman sellest, miks mõni müügimees on edukam kui teine.

Peep Sooman on Eesti Kinnisvarafirmade Liidu juht ja Pindi Kinnisvara juhatuse liige. Kinnismõtte kolumnis esitab ta isiklikke vaateid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles