Vaidlused Venemaaga võivad paljastada WTO jõuetuse

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WTO-vastane meeleavaldus Moskvas. Plakatil hoiatatakse WTO kui Venemaa majandusliku orjuse eest.
WTO-vastane meeleavaldus Moskvas. Plakatil hoiatatakse WTO kui Venemaa majandusliku orjuse eest. Foto: SCANPIX

Kui Venemaa pärast kaks aastakümmet kestnud kõnelusi lõpuks Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) võeti, tervitas ELi kaubandusvolinik Karel De Gucht sündmust kui «suurt sammu Venemaa edasisel integreerumisel maailmamajandusse».

Täna, kaks aastat hiljem, tekitab Venemaa WTO ridades pigem paksu pahandust, kirjutab Financial Times. «Venemaa tegeleb üha enam müüride ehitamisega ümber oma majanduse,» kurtis sel nädalal USA saadik WTOs Michael Punke.

Venemaa ümber käib WTOs hulgaliselt vaidlusi. Euroopa Liit on esitanud kaebused väidetavalt ebaseaduslike tõkete pärast Euroopa autode ja sealihatoodete teel. Brüsseli ametnike sõnutsi on ettevalmistamisel veel teisigi kaebusi, sealhulgas Venemaa impordilõivude režiimi üle tervikuna.

Nii EL, USA kui mitmed teised prominentsed WTO liikmed on tõstatanud aga ka terve rea tõsisemaid küsimusi alates sellest, et Moskva on tõstnud tariife mida ta lubas langetada kuni Kremli kavani kujundada oma esialgsest tolliliidust Kasahstani ja Valgevenega laiapõhjalisem Euraasia Liit.

WTO liikmed väidavad, et Venemaa eirab teadlikult organisatsiooni kuulumise põhimõtet, milleks on avatud majanduste julgustamine ja kaubavahetuse kasvatamine liikmete vahel.

Venemaa eitab kõike ülaltoodut, väidab end kavatsevat kohustustest kinni pidada ning kinnitab, et vaidlused ongi WTOsse kuulumise loomulik osa. Lisaks ähvardavad nad kasutada WTOd vaidlustamaks ELi ja USA Ukraina-teemalisi sanktsioone.

Kisma kipub paljastama WTO kui institutsiooni nõrkust. Isegi kui mõni liige reegleid rikub ja WTO selle hukka mõistab, et saa nad teha selle jõustamiseks muud, kui lubada teistel liikmetel rakendada karistuseks kaubanduslikke meetmeid.

ELi saadik WTOs Angelos Pangratis hoiatas sel nädalal, et eirates järjepidevalt oma kohustusi ohustab Venemaa kogu organisatsiooni usaldusväärsust.

Nagu väidab Rahvusvahelise Poliitökonoomia Euroopa Keskuse (ECIPE) kaubandusanalüütik Fredrik Erixon, näitab praegune olukord, kuivõrd «naiivsed» olid Euroopa ja USA ametnikud Venemaad üldse WTOsse vastu võttes.

«Pärast Nõukogude Liidu kokkukukkumist arvati läänes, et Venemaast saab tasapisi demokraatlik turumajandus,» ütles Erixon. «See oli vale eeldus ja täiesti ekslik narratiiv kohe Nõukogude Liidu kokkukukkumisest peale.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles